Twierdzenie Kuhna-Tuckera

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Ola00
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 61
Rejestracja: 30 lis 2021, 13:55
Podziękowania: 14 razy

Twierdzenie Kuhna-Tuckera

Post autor: Ola00 »

Dany jest zbiór \(A = \{(x, y) \in R^2 : x^2 + y^2 - 4x - 12y + 24 = 0\}. \)
Narysować zbiór A. Korzystając z twierdzenia Kuhna-Tuckera wyznaczyć punkt zbioru A o najmniejszej normie. Uzasadnić poszczególne etapy.
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1645
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 427 razy

Re: Twierdzenie Kuhna-Tuckera

Post autor: janusz55 »

Przy jakim ograniczeniu \( G(x) \) ?
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3546
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1950 razy

Re: Twierdzenie Kuhna-Tuckera

Post autor: Jerry »

Ola00 pisze: 21 lut 2024, 21:10 Narysować zbiór A.
\[x^2 + y^2 - 4x - 12y + 24 = 0\iff (x-2)^2+(y-6)^2=16\]
Jest to okrąg o środku \((2,6)\) i promieniu \(4\).

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ