prawdopodobieństwo

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Lothar
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 54
Rejestracja: 25 kwie 2020, 09:22
Podziękowania: 27 razy

prawdopodobieństwo

Post autor: Lothar »

proszę o konsultację:

Wiadomo, że 20 % ludności mówi po angielsku. Jakie jest prawdopodobieństwo, że wśród 120 losowo wybranych osób mniej niż co czwarty mówi po angielsku?
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1622
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 424 razy

Re: prawdopodobieństwo

Post autor: janusz55 »

Z badań statystycznych wynika, że prawdopodobieństwo spotkania osoby mówiącej po angielsku wynosi \( p = 0,20.\)

Mamy obliczyć prawdopodobieństwo zdarzenia, że wśród \( 120 \) wylosowanych osób mniej niż co czwarta osoba mówi po angielsku

\( \left \{ A <\frac{120}{4}= 30 \right\}.\)

Stosujemy schemat Bernoullego z parametrami \( \mathcal{B}(0,20; 30).\)

\( P(\{A < 30\}) = \sum_{i=0}^{29}0,20^{i}(1-0,20)^{29-i}. \)
Lothar
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 54
Rejestracja: 25 kwie 2020, 09:22
Podziękowania: 27 razy

Re: prawdopodobieństwo

Post autor: Lothar »

bardzo dziękuję

pozdrawiam
ODPOWIEDZ