Trójkat prostokątny, stosunek

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
gazzo
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 13 lut 2024, 21:44
Płeć:

Trójkat prostokątny, stosunek

Post autor: gazzo »

W trójkącie ABC wysokość poprowadzona z wierzchołka kąta prostego podzieliła przeciwprostokątną
AB w stosunku 2:7. W jakim stosunku podzieliła tę przeciwprostokątną dwusieczna kąta prostego.
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3542
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1946 razy

Re: Trójkat prostokątny, stosunek

Post autor: Jerry »

Fakt:
Przy standardowych oznaczeniach, rzuty prostokątne przyprostokątnych \(a,\ b\) na przeciwprostokątną \(c\) mają długości \({a^2\over c},\ {b^2\over c}\) (dowód bezpośrednio z podobieństwa trójkątów).

\[\frac{{a^2\over c}}{{b^2\over c}}={2\over7}\iff {a\over b}=\sqrt{{2\over7}}\]
Z tw. o podziale boku trójkąta dwusieczną kąta wewnętrznego:
\[{|BM|\over|MA|}={ a\over b}={\sqrt{14}\over7}\]
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ