Układ Cramera, macierz, układ równań

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
essownik
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 06 mar 2023, 18:54

Układ Cramera, macierz, układ równań

Post autor: essownik »

Dla jakich a,b należących do rzeczywistych układ jest:
a) oznaczony
b) ma rozwiązanie (x,y,z) dla którego x=1
x+y-az=b
-ax+y+z=-a
x-ay+z=0
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3545
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1949 razy

Re: Układ Cramera, macierz, układ równań

Post autor: Jerry »

Dla układu
\[\begin{cases}x+y-az=b\\
-ax+y+z=-a\\
x-ay+z=0\end{cases}\]
mamy
\[W=a^2-a-2\\ W_x=a^2-a-b\\ W_y=a-b \\ W_z=a+b-ab\]
a) układ jest oznaczony, o ile
\[a^2-a-2\ne0\iff a\in\rr\setminus\{-1,2\}\]
b) rozwiązaniem układu jest \((1,y,z)\), jeśli
  • \(a\ne-1\wedge a\ne2\wedge\left(\frac{a^2-a-b}{a^2-a-2}=1\iff b=2\right)\)
  • dla \(a=2\wedge b=2\) układ jest nieoznaczony i jednym z jego rozwiązań jest \(\left(1,{1\over3},-{1\over3}\right)\)
Pozdrawiam
PS. Rachunki do sprawdzenia!
ODPOWIEDZ