Przyspieszenie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 43
- Rejestracja: 26 mar 2020, 11:14
- Podziękowania: 24 razy
Przyspieszenie
Gwiazda o masie o naszego Słońca (ok. \[2 \cdot 10^{30} kg\], zaś promień to 12 km. Okres obrotu tego pulsara jest równy 0,04 s. Ile wynosu różnica przyspieszenia swobodnego spadku g na równiku tej gwiazdy i przyspieszenia grawitacyjnego a? Podaj wynik jako zmianę wyrażoną w procentach.
-
- Expert
- Posty: 6271
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Przyspieszenie
żadnego pomysłu
\(a=\frac{GM}{R^2}\)
\(g = a -a_r\)
procenty chyba ogarniesz sama
\(a=\frac{GM}{R^2}\)
\(g = a -a_r\)
procenty chyba ogarniesz sama
Spoiler
ok. 0,3 %
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl