badanie monotoniczności i ograniczoności ciągu

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
yelan
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 35
Rejestracja: 22 lis 2022, 17:42
Podziękowania: 17 razy

badanie monotoniczności i ograniczoności ciągu

Post autor: yelan »

\[a_n= \frac{2^{n+1}}{n+1} +\frac{2^{n+2}}{n+2}+\frac{2^{n+3}}{n+3}+...+\frac{2^{2n}}{2n}\] monotoniczność już mam zrobioną i ciąg jest rosnący, ograniczony z dołu przez 0, ale nie wiem jak zrobić z góry
Icanseepeace
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 437
Rejestracja: 03 kwie 2021, 21:36
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 253 razy
Płeć:

Re: badanie monotoniczności i ograniczoności ciągu

Post autor: Icanseepeace »

\( a_n > \frac{2^{n+1}}{n+1} \to \infty \)
yelan
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 35
Rejestracja: 22 lis 2022, 17:42
Podziękowania: 17 razy

Re: badanie monotoniczności i ograniczoności ciągu

Post autor: yelan »

przepraszam nie rozumiem?
Icanseepeace
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 437
Rejestracja: 03 kwie 2021, 21:36
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 253 razy
Płeć:

Re: badanie monotoniczności i ograniczoności ciągu

Post autor: Icanseepeace »

yelan pisze: 02 lut 2024, 19:02 przepraszam nie rozumiem?
Twój ciąg jest rozbieżny do nieskończoności, więc nieograniczony z góry.
yelan
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 35
Rejestracja: 22 lis 2022, 17:42
Podziękowania: 17 razy

Re: badanie monotoniczności i ograniczoności ciągu

Post autor: yelan »

a jest może jakiś schemat jak robić ograniczoność?
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1638
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 424 razy

Re: badanie monotoniczności i ograniczoności ciągu

Post autor: janusz55 »

Ogólnego schematu badania ograniczoności ciągów (funkcji) nie ma. Korzystamy z definicji ograniczeń z dołu, z góry, z dołu i góry oraz własnego doświadczenia.
ODPOWIEDZ