Prawdopodobieństwo- 2 zadania

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kxxkuba
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 28 mar 2023, 17:59

Prawdopodobieństwo- 2 zadania

Post autor: kxxkuba »

1. W pewnym zbiorze \Omega dane są 2 zdarzenia A i B o następujących własnościach:
P (A' \cap B)= 0.1 lub P(A' \cap B) = 0.1 (tego nie jestem pewien, bo mam rozmyte zdjęcie)(w nawiasach znak części wspólnej) ; P (A \cup B)=0.9 (w nawiasie znak sumy); P(A \cap B)=0.2 (w nawiasie znak części wspólnej). Oblicz P(A) i P (A-B).

2. Pewną dorastającą pannę odwiedza dwóch chłopców, wzajemnie nie spotykających się. Pierwszy przychodzi 2 razy częściej niż drugi, za to dugi 3 razy częściej nie wyciera obuwia. Oblicz prawdopodobieństwo, że gdy mama owej panny powraca do domu po pracy zastaje w przedpokoju błoto.

Według mnie w tych zadaniach brakuje danych, jeśli da się to rozwiązać, prosiłbym o pomoc.
Z góry dziękuję i pozdrawiam, Kuba
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3546
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1950 razy

Re: Prawdopodobieństwo- 2 zadania

Post autor: Jerry »

kxxkuba pisze: 02 lut 2024, 05:49 1. W pewnym zbiorze \Omega dane są 2 zdarzenia A i B o następujących własnościach:
P (A' \cap B)= 0.1 lub P(A' \cap B) = 0.1 (tego nie jestem pewien, bo mam rozmyte zdjęcie)(w nawiasach znak części wspólnej) ; P (A \cup B)=0.9 (w nawiasie znak sumy); P(A \cap B)=0.2 (w nawiasie znak części wspólnej). Oblicz P(A) i P (A-B).
Narysuj sobie schemat Venne'a ("jajka"), wpisz p-wa podanych zdarzeń i ...
\(p(A-B)=0,9-0,2-0,1=0,6,\ p(A)=0,6+0,2=0,1\)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3546
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1950 razy

Re: Prawdopodobieństwo- 2 zadania

Post autor: Jerry »

kxxkuba pisze: 02 lut 2024, 05:49 2. Pewną dorastającą pannę odwiedza dwóch chłopców, wzajemnie nie spotykających się. Pierwszy przychodzi 2 razy częściej niż drugi, za to dugi 3 razy częściej nie wyciera obuwia. Oblicz prawdopodobieństwo, że gdy mama owej panny powraca do domu po pracy zastaje w przedpokoju błoto.
Jeżeli \(p\in\left[0;{1\over3}\right]\) jest p-wem błocenia przez pierwszego chłopca, to z tw. o p-wie całkowitym p-wo znalezienia błota
\(p(B)={2\over3}\cdot p+{1\over3}\cdot3p\)

Pozdrawiam
PS. Coraz ciekawsze te zadania...
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1643
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 426 razy

Re: Prawdopodobieństwo- 2 zadania

Post autor: janusz55 »

Zadanie 1

\( P(A'\cap B) = 0,1.\)

\( P(A\cup B) = 0,9.\)

\( P(A\cap B) = 0,2.\)

Proszę obliczyć prawdopodobieństwa zdarzeń \( P(A) , \ \ P(A \setminus B).\)

\( P(A' \cap B) = P[(\Omega \setminus A )\cap B] = P(\Omega \cap B) - P(A\cap B) = P(B) - P(A\cap B).\)

\(0,1 = P(B) - 0,2 \)

\( P(B) = 0,3.\)

\( P(A \cup B) = P(A) + P(B) - P(A\cap B) \)

\( 0,9 = P(A) + 0,3 - 0,2 \)

\( P(A) = 0,8.\)

\( P(A\setminus B) = P(A) - P(A\cap B) = 0,8 - 0,2 = 0,6.\)

Zadanie 2

Oznaczenie zdarzeń

\( C_{1} \) - chłopiec pierwszy odwiedza pannę.

\(C_{2} \) - chłopiec drugi odwiedza pannę

\( \overline{W}_{1} \) - chłopiec pierwszy nie wyciera obuwia

\( \overline{W}_{2} \) - chłopiec drugi nie wyciera obuwia

\( B \) - mama panny młodej w przedpokoju zastaje błoto.

Proszę obliczyć prawdopodobieństwo \( P(B). \)

Ze wzoru na prawdopodobieństwo zupełne (całkowite)

\( P(B) = P(C_{1}) P(\overline{W}_{1}|C_{1}) + P(C_{2}) P(\overline{W}_{2}|C_{2}) = \frac{2}{3}\cdot \frac{1}{4} + \frac{1}{3}\cdot \frac{3}{4} = \frac{5}{12}.\)

W około \( 42\% \) wszystkich wizyt chłopców w domu panny młodej, jej mama w przedpokoju zastanie błoto.
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3546
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1950 razy

Re: Prawdopodobieństwo- 2 zadania

Post autor: Jerry »

A skąd ta \({1\over4}\) :?:

Pozdrawiam
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1643
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 426 razy

Re: Prawdopodobieństwo- 2 zadania

Post autor: janusz55 »

Częstotliwość wycierania obuwia chłopca pierwszego jest trzykrotnie mniejsza niż chłopca drugiego.

Dokładniej

Chłopiec pierwszy jeśli odwiedzi pannę młodą to częstotliwość wycierania przez niego obuwia jest trzykrotnie mniejsza niż chłopca drugiego,
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3546
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1950 razy

Re: Prawdopodobieństwo- 2 zadania

Post autor: Jerry »

Mnie nie przekonałeś, pozostaję przy wersji z mojego drugiego postu.

Pozdrawiam
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1643
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 426 razy

Re: Prawdopodobieństwo- 2 zadania

Post autor: janusz55 »

Nikt Ci nie zabrania pozostać przy swoich rozwiązaniach.

Jeżeli częstość zdarzenia \( B \) jest \( n-\) krotnie większa od częstości zdarzenia \( A, \) to \( P(A) = \frac{1}{n+1}, \ \ P(B) = \frac{n}{n+1}.\)
kxxkuba
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 28 mar 2023, 17:59

Re: Prawdopodobieństwo- 2 zadania

Post autor: kxxkuba »

Dziękuję za obie odpowiedzi
ODPOWIEDZ