Równanie trygonometryczne

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Maciek32
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 87
Rejestracja: 14 mar 2023, 17:08
Podziękowania: 40 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: Maciek32 »

Rozwiąż równanie \(2\tg\cdot \cos x+1=2 \cos x+\tg x\) w przedziale \(\left\langle 0 ,2 \pi \right\rangle \)
Doszedłem do tego:
\( 2 \sin x \cos x - \cos ^ { 2 } x - \sin x=0\)
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3546
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1949 razy

Re: Równanie trygonometryczne

Post autor: Jerry »

Jeżeli
\[2\tg\color{red}{x}\cdot \cos x+1=2 \cos x+\tg x\]
to
\[(2\tg x\cdot \cos x-\tg x)+(1-2 \cos x)=0\\
\tg x\cdot(2 \cos x-1)-1\cdot(2 \cos x-1)=0\\
(2 \cos x-1)\cdot(\tg x-1)=0\\ \ldots\]
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ