Równanie różniczkowe

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
narusia
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 31
Rejestracja: 25 lis 2021, 15:28
Podziękowania: 8 razy
Płeć:

Równanie różniczkowe

Post autor: narusia »

Znaleźć rozwiązania następujących Równanie różniczkowe oraz zagadnień początkowych: \( x' = -2xt + 6t\sqrt{x} \)
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1632
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 424 razy

Re: Równanie różniczkowe

Post autor: janusz55 »

\( x' = -2xt + 6t\sqrt{x} \)

Zapisujemy równanie w notacji G. Leibniza.

\( {dx}{dt} = 2t(3\sqrt{x} -x), \ \ x>0.\)

Rozdzielamy zmienne

\( \frac{dx}{(3\sqrt{x} -x)} = 2t dt\)

Całkujemy obie strony

\( \int \frac{dx}{3\sqrt{x} -x} dx = 2\int tdt.\)

Podstawienia

\( \sqrt{x} = u, \ \ x = u^2, \ \ dx = 2udu.\)

\( \int\frac{2u}{3u -u^2} = 2 \int \frac{u}{u(3-u)} du = 2\int t dt \)

\( \int \frac{1}{3-u} du = \int tdt \)

\( -\ln(3 -u) = \frac{t^2}{2} + C \)

\( \ln\left(\frac{1}{3-u}\right) = \frac{t^2}{2} + C\)

\( \frac{1}{3-u} = e^{\frac{t^2}{2} + C} \)

\( 3- u = \frac{1}{e^{\frac{t^2}{2} +C}} \)

\( u = \frac{1}{e^{\frac{t^2}{2} +C}} +3 \)

\( x(t) = \left( \frac{1}{e^{\frac{t^2}{2}+C}} +3\right)^2. \)
ODPOWIEDZ