Badanie stabilności macierzy

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
narusia
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 31
Rejestracja: 25 lis 2021, 15:28
Podziękowania: 8 razy
Płeć:

Badanie stabilności macierzy

Post autor: narusia »

Zbadaj stabilności macierzy:
\(
A= \begin{bmatrix} 0&1&0\\0&0&3\\0&0&-2 \end{bmatrix}

\)
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1621
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 424 razy

Re: Badanie stabilności macierzy

Post autor: janusz55 »

\( A= \begin{bmatrix} 0&1&0\\0&0&3\\0&0&-2 \end{bmatrix} \)

Kryterium Hurwitza

Wartości podwyznaczników macierzy \( A. \)

\( \Delta_{1} = |0| = 0.\)

\( \Delta_{2} = \left| \begin{matrix} 0 & 1\\ 0 & 0 \end{matrix} \right| = 0. \)

\( \Delta_{3} = \left|\begin{matrix} 0 & 1 & 0 \\ 0 & 0 & 3 \\ 0 & 0 & -2 \end{matrix} \right| = 0.\)

Równanie charakterystyczne układu ma między innymi pierwiastki urojone - układ jest na granicy stabilności.
ODPOWIEDZ