Oblicz granice ciągów.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kacper1202
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 28 sty 2024, 18:01
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Oblicz granice ciągów.

Post autor: kacper1202 »

Obliczyć granice ciągów o wyrazach ogólnych.

a).
\(a_{n} = \frac{4^{n}+6^{n}}{2*4^{n}+3^{n}}\)

b).
\(a_{n} = (\frac{n+2}{n+1})^{2n}\)
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1647
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 428 razy

Re: Oblicz granice ciągów.

Post autor: janusz55 »

a)
\( \Lim_{n\to \infty} a_{n} = \Lim_{n\to \infty} \frac{4^{n}+6^{n}}{2\cdot 4^{n} + 3^{n}} =\Lim_{n\to \infty} \frac{4^{n}\left[ 1+\left(\frac{6}{4}\right)^{n}\right]}{4^{n}\left[ 2+\left( \frac{3}{4}\right)^{n}\right]} = \Lim_{n\to \infty} \frac{4^{n}}{4^{n}}\cdot \Lim_{n\to \infty} \frac{\left[ 1+\left(\frac{6}{4}\right)^{n}\right]}{\left[ 2+\left( \frac{3}{4}\right)^{n}\right]} = 1\cdot \frac{1+ \infty}{2 + 0} = 1\cdot \infty = \infty\)

b)
\( \Lim_{n\to \infty} a_{n} = \Lim_{n\to \infty} \left(\frac{n+2}{n+1}\right)^{2n} = \Lim_{n\to \infty} \left(1 +\frac{1}{n+1}\right)^{2n} = \Lim_{n\to \infty} \left(1 +\frac{1}{n+1}\right)^{2(n+1)}\cdot \Lim_{n\to \infty} \left(1 +\frac{1}{n+1}\right)^{-2}= e^{2}\cdot 1 = e^{2}.\)
ODPOWIEDZ