Jak to rozwiązać? Wyznacz wszystkie liczby zespolone

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
autominus
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 26 sty 2024, 21:46
Płeć:

Jak to rozwiązać? Wyznacz wszystkie liczby zespolone

Post autor: autominus »

Witam,
Czy mógłbym prosić o wytłumaczenie krok po kroku jak rozwiązać takie zadanie:

Treść:
Wyznaczyć wszystkie liczby zespolone 𝒛 , dla których wyrażenie jest liczbą czysto urojoną.
\((1+z)(1−z)^{−1}\)

Z góry bardzo dziękuję za pomoc.
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1643
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 426 razy

Re: Jak to rozwiązać? Wyznacz wszystkie liczby zespolone

Post autor: janusz55 »

\( w = \frac{1+z}{1-z}. \)

NIech

\( z = x+iy, \ \ x,y \in \rr\) i \( z\neq 1.\)

\( w= \frac{1+z}{1-z} = \frac{1 + x +iy}{1 - x -iy} = \frac{(1+x) +iy}{(1-x) -iy} = \frac{[(1+x)+iy][(1-x)+iy]}{[(1-x)-iy][(1-x)+iy]} = \frac{1-x^2+(1+x)iy +(1-x)iy +y^2}{(1-x)^2+y^2} = \frac{1-x^2-y^2}{(1-x)^2+y^2} + \frac{iy(1+x+1-x)}{(1-x)^2 +y^2} = \frac{ 1-x^2-y^2}{(1-x)^2+y^2} + i\frac{2y}{(1-x)^2+y^2}\)

\( \Re(w) = 0 \Longleftrightarrow \frac{ 1-x^2-y^2}{(1-x)^2+y^2} =0 \Longleftrightarrow 1-x^2-y^2 = 0 \Longleftrightarrow x^2+y^2=1
\)


Są to wszystkie liczby zespolone \( z \neq 1, \) dla których \( |z| = \sqrt{x^2+y^2} = 1\)

czyli

\( \{ z: -1 < \Re (z)< 1 \wedge \Im (z) = -\sqrt{1-\Re (z^2)}\} \cup \{ z: -1 < \Re (z)< 1 \wedge \Im z = \sqrt{1-\Re (z^2})\}. \)
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3546
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1950 razy

Re: Jak to rozwiązać? Wyznacz wszystkie liczby zespolone

Post autor: Jerry »

janusz55 pisze: 27 sty 2024, 08:41 Są to wszystkie liczby zespolone \( z \neq 1, \) dla których \( |z| = \sqrt{x^2+y^2} = 1\)

czyli ...
pisząc przyjaźnie, są to wszystkie liczby zespolone obrazowane na płaszczyźnie Gaussa przez punkty okręgu \(x^2+y^2=1\) takie, że \(y\ne0\).

Pozdrawiam
PS. Na tamtym forum jest bardzo sympatyczne rozstrzygnięcie
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1643
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 426 razy

Re: Jak to rozwiązać? Wyznacz wszystkie liczby zespolone

Post autor: janusz55 »

To zależy, co się rozumie przez przyjazne rozwiązanie- bardziej czytelne, bardziej zrozumiałe?
Znam to rozwiązanie Kol. Dasio11 na "tamtym forum". Czy one jest bardziej zrozumiałe? Trudno powiedzieć.
Chyba ta Twoja interpretacja geometryczna jest najbardziej zrozumiała.
Ponadto nie przenoszę rozwiązań zadań z jednego forum na drugie.
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3546
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1950 razy

Re: Jak to rozwiązać? Wyznacz wszystkie liczby zespolone

Post autor: Jerry »

Akurat myślałem o rozwiązaniu kerajsa.

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ