ekonometria - zadania

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Anna 1115
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 24 sty 2024, 13:35
Podziękowania: 1 raz

ekonometria - zadania

Post autor: Anna 1115 »

Bardzo proszę o pomoc w kilku zdaniach.

1. Oszacowano model na podstawie 15 obserwacji: Y = 10 - 10 X1 + 3 X2

test stud. \alpha = 0,05, błędy szacunku parametrów = (1) (1,5) (0,1)

I. parametr przy zmiennej X1 istotnie różni sie od 0

II. parametr przy zmiennej X2 nieistotni różni sie od 0

III. zmienna X1 wywiera istotny wpływ na Y

IV. zmienna X2 wywiera istotny wpływ na Y

Wskaż prawidłowe (wymagane rozwiązanie)


2. Na podstawie 15 obserwacji oszacowano model z 2 zmiennymi objasniajacymi. Po przeprowadzeniu dwustronnego testu Helwiga na poziomie istotności 0,1 stwierdzono ze rozkład składnika losowego jest normalny. Liczba cel pustych mogła wynosić

2, 3, 5, 8, żadne z nich (Wymagane rozwiązanie)


3. Na podstawie 10 obserwacji oszacowano model z 2 zmiennymi objasniajacymi. Liczba reszt dodatnich jest równa liczbie reszt ujemnych. Po przeprowadzeniu dwustronnego testu losowości na poziomie istotności 0,1 stwierdzono ze rozkład składnika losowego jest losowy. Liczba serii mogła wynosić:

2, 4, 5, 9, żadne z nich (Wymagane rozwiązanie)


4. W modelu mamy autokorelacje ujemną rzędu 1. W którym z poniższych ciągów liczbowych spodziewasz się największej ilczby wartości ujemnych:

et -et etet-1 e2t


5. W którym z przypadków spodziewasz się że wyrażenia (et+1 - et)2 przeciętnie będą najmniejsze w liniowym modelu ekonometrycznym:

autokorelacja dodatnia braku autokorelacji autokorelacji ujemnej zjawisko autokorelacji nie ma wpływu na wielkość podanych wyrażeń
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1624
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 424 razy

Re: ekonometria - zadania

Post autor: janusz55 »

1.
Test istotności współczynnika regresji

Hipotezy:

\( H_{0}: \ \ \alpha_{1} = 0, \)

\( H_{1}: \ \ \alpha_{1} \neq 0,\)

Sprawdzianem testu jest statystyka

\( T = \frac{\alpha_{i}}{S(\alpha_{i})}, \)

która przy prawdziwości hipotezy zerowej ma rozkład t-Studenta z \( \mu = n-k-1 \) stopniami swobody.

Obliczamy wartość tej statystyki dla parametru przy zmiennej \( X_{1}:\)

\( t_{1} = \frac{-10}{1,5} = -6,7.\)

Obliczamy liczbę stopni swobody:

\( \nu = 15 - 3 - 1 = 11. \)

Znajdujemy obszar krytyczny testu:

\( \Theta = \{t: \ \ P(|t|\geq t_{\alpha}) = \alpha \}, \)

Z tablicy rozkładu t-Studenta lub programu komputerowego na przykład R, odczytujemy wartość kwantyla rzędu dla danego współczynnika istotności \( \alpha = 0,05 \) i dla \( 11 \) stopni swobody

Program R

Kod: Zaznacz cały

> qt(0.05/2, 11)
[1] -2.200985
> qt(1 - 0.05/2,11)
[1] 2.200985



Obszar krytyczny testu

\( Q = \{t: \ \ t\in (-\infty, -2,2 ] \cup [2,2 \ \ +\infty)\}. \)

\( \alpha_{1} = -6,7 \in Q = \{t: \ \ t\in (-\infty, -2,2 ] \cup [2,2 \ \ +\infty)\}. \)

Nie ma podstaw do przyjęcia hipotezy \( H_{0} \) , że parametr przy zmiennej \( X_{1} nieistotnie różni się od \(0, \) i przyjmujemy hipotezę \( H_{1} \) o istotnej zależności tego parametru przy zmiennej \( X_{1}.\)

Odpowiedź I, III.

Proszę przeprowadzić podobny test dla zmiennej {tex] X_{2}.\)


Jeśli dla wszystkich zmiennych objaśniających \( t \geq t_{0,05} ,\) wtedy mamy podstawę do stwierdzenia, że między zmienną objaśnianą, a zmiennymi objaśniającymi zachodzi istotna.
Anna 1115
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 24 sty 2024, 13:35
Podziękowania: 1 raz

Re: ekonometria - zadania

Post autor: Anna 1115 »

Dziękuję :)
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1624
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 424 razy

Re: ekonometria - zadania

Post autor: janusz55 »

Zadanie 3

Test losowości

Dane:

\( n_{A} = n_{B} = \frac{10}{2} = 5.\)

\( \alpha = 0,1.\)

Hipotezy:

\( H_{0}: \) - rozkład składnika losowego jest losowy,

\( H_{1}: \) - rozkład składnika losowego nie jest losowy.

Wyznaczamy liczbę reszt \( L = 5 \) tych samych znaków (+ ) lub (-).

\( n_{A} = n_{B} = 5.\)

Przy prawdziwości hipotezy \( H_{0} \) zmienna losowa \( L \) podlega rozkładowi liczby serii dla \( n_{A}= n_{B} =5.\)

Obzar krytyczny testu jest dwustronny:

\( \textbf Q = \{ L: P(L\leq L_{1}) = \frac{0,1}{2} = 0,05\} \cup \{ L: P(L\leq L_{1}) = \frac{0,1}{2} = 0,05\} = ( -1,64, 1,64).\)

Z tablic dystrybuanty standaryzowanego rozkładu normalnego lub programu komputerowego \( R \)

Program R

Kod: Zaznacz cały

> qnorm(0.05)
[1] -1.644854
> qnorm(0.95)
[1] 1.644854
Z tablicy serii dla \( \alpha = 0,05 \) i \( n_{A} = n_{B} = 5 \) - odczytujemy liczbę serii \( r^{*} = 3. \)

\( r^{*} = 3 \notin (-1,64 , 1,64) = \textbf Q \) - stwierdzono że rozkład składnika jest losowy.

Zatem liczba serii \( L = 5, \) bo reszt jednego znaku (+) jest \( 5.\)

Odpowiedź:

Liczba serii mogła wynosić \( 5.\)
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1624
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 424 razy

Re: ekonometria - zadania

Post autor: janusz55 »

Zadanie 4

Co to są za ciągi liczbowe:

et -et etet-1 e2t ?
Anna 1115
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 24 sty 2024, 13:35
Podziękowania: 1 raz

Re: ekonometria - zadania

Post autor: Anna 1115 »

To zadanie jest z działu Badanie autokorelacji składnika losowgo.
W modelu mamy autokorelację ujemną rzędu 1. W którym z poniższych ciągów liczbowych spodziewasz się najwi ekszej ilości liczb ujemnych (t=1,2,...,n-1)?
a) et (t z indeksem dolnym)
b) -et (t z indeksem dolnym)
c) etet-1 (t oraz t-1 z indeksem dolnym)
d) et+1 -et (t+1 oraz t indeksem dolnym)
Anna 1115
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 24 sty 2024, 13:35
Podziękowania: 1 raz

Re: ekonometria - zadania

Post autor: Anna 1115 »

To zadanie które wyżej pokazałam jest podobne do tego wcześniejszego
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1624
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 424 razy

Re: ekonometria - zadania

Post autor: janusz55 »

\( 1. \ \ (\varepsilon_{t}) = \{ \varepsilon_{1}, \varepsilon_{2}, \ \ ... \ \ ,\varepsilon_{t-1}\},\)

\( 2. \ \ (-\varepsilon_{t}) = \{ -\varepsilon_{1}, -\varepsilon_{2}, \ \ ... \ \ .-\varepsilon_{t-1}\}, \)

\( 3. \ \ (\varepsilon_{t-1}) = \{\varepsilon_{0}, \varepsilon_{1}, \ \ ...\ \, \varepsilon_{t-2}\}, \)

\( 4. \ \ (\varepsilon_{t-1} -\varepsilon_{t+1}) = \{ (\varepsilon_{0}-\varepsilon_{2}),(\varepsilon_{1}-\varepsilon_{3}), \ \ ... \ \ (\varepsilon_{t-1}-\varepsilon_{t+1} \}.\)

\( \varepsilon_{t} = \rho\cdot \varepsilon_{t-1}+ \xi_{t}, \)

\( \rho - \) - współczynnik korelacji;

\( \xi_{t} \) - składnik losowy.

Biorąc pod uwagę fakt, że dla liniowej - ujemnej autokorelacji współczynnik \( \rho \) jest niedodatni - najwięcej liczb ujemnych, czyli nieparzystych potęg \( \rho \) będzie w ciągu \( 4.\)
Anna 1115
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 24 sty 2024, 13:35
Podziękowania: 1 raz

Re: ekonometria - zadania

Post autor: Anna 1115 »

Bardzo panu dziekuje za pomoc
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1624
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 424 razy

Re: ekonometria - zadania

Post autor: janusz55 »

Zadanie 2

Zadanie 2
Test normalności Z. Hellwiga

Test bazuje na fakcie, że dystrybuanta rozkładu ciągłego na odcinkach ma rozkład jednostajny.

Rozważmy próbę złożoną z \( n=15 \) niezależnych obserwacji wylosowanych z populacji
o ciągłej dystrybuancie \( F:\ \ x_{1}, ..., x_{15}. \)

Weryfikujemy hipotezę \( H_{0}: \) wektor reszt ma rozkład normalny \( \mathcal{N}(0, S_{\varepsilon})\)

Konstruujemy cele, dzieląc odcinek \( [0, 1] \) na \( 15 \) rozłącznych odcinków o długości \( \frac{1}{15}.\)

\( \left[ 0, \frac{1}{15}\right),\left[ \frac{1}{15}, \frac{2}{15}\right), \left[ \frac{2}{15}, \frac{3}{15}\right), \ \ ...\ \ \left[ \frac{14}{15}, 1\right).\)

Wyznaczamy wartości dystrybuanty hipotetycznej \( F(e_{i}) \) dla wszystkich wartości reszt \( i = 1,2,...,15\)

W treści zadania nie podano wartości reszt w związku z tym nie będziemy sprawdzali do których cel należą wartości dystrybuanty \( F(e_{i}, i=1,...,15.\)

Za to podano informację:

"Po przeprowadzeniu dwustronnego testu Hellwiga na poziomie istotności \(\alpha = 0,1 \) stwierdzono że rozkład składnika losowego jest normalny." Czyli prawdziwa jest hipoteza \( H_{0}.\)

\( \Theta = \{k: \ \ P(k\leq k_{1}) = \frac{0,1}{2}= 0,05\} \cup \{k: \ \ P(k\geq k_{2})= \frac{0,1}{2} = 0,05 \} \)

Z tablicy wartości krytycznych testu Hellwiga dla \( n= 15 \) i \( \alpha = 0,05\) odczytujemy przedział \( [3, 7].\)

Zatem liczba pustych cel mogła wynosić \( 5.\)

Odpowiedź: \( 5.\)
ODPOWIEDZ