Żarówka

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Szmeko
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 17 paź 2023, 18:00
Podziękowania: 5 razy
Płeć:

Żarówka

Post autor: Szmeko »

W obwodzie prądu stałego z baterią o SEM równej ε = 12 V i oporze wewnętrznym
𝑟w = 0,2  wpięto żarówkę o nieznanym oporze 𝑅. Wiadomo, że moc wydzielona na baterii
stanowi 1% całkowitej mocy obwodu. Jakie jest natężenie prądu płynącego w obwodzie? Jaka moc
wydziela się na samej żarówce?
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1623
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 424 razy

Re: Żarówka

Post autor: janusz55 »

Jest to zadanie z II etapu 2022/ 2023 Olimpiady o Diamentowy Indeks AGH.
Szmeko
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 17 paź 2023, 18:00
Podziękowania: 5 razy
Płeć:

Re: Żarówka

Post autor: Szmeko »

janusz55 pisze: 13 sty 2024, 20:58 Jest to zadanie z II etapu 2022/ 2023 Olimpiady o Diamentowy Indeks AGH.
Jest to zadanie archiwalne (zresztą tak jak reszta, które wysłałem), prosiłbym tylko o pomoc jak zacząć.
maria19
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 375
Rejestracja: 31 maja 2019, 19:32
Podziękowania: 346 razy
Otrzymane podziękowania: 95 razy

Re: Żarówka

Post autor: maria19 »

Moc wydzielona na oporze wewnętrznym baterii \(P=I^2r\)
natezenie policz z prawa Ohma \(I= \frac{E}{R+r} \)
ODPOWIEDZ