Równanie trygononetryczne

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Maciek32
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 87
Rejestracja: 14 mar 2023, 17:08
Podziękowania: 40 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Równanie trygononetryczne

Post autor: Maciek32 »

Nie rozumiem dlaczego \(2\cos(x- \frac{\pi}{3})\cos( \frac{\pi}{3})=\cos(x- \frac{\pi}{3} )\). Może ktoś wyjaśnić?
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3546
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1950 razy

Re: Równanie trygononetryczne

Post autor: Jerry »

Bo \(\cos{\pi\over3}={1\over2}\)

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ