Moduł Younga - wyprowadzenie wzoru na błąd E

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
nerievv
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 11 mar 2023, 16:58
Płeć:

Moduł Younga - wyprowadzenie wzoru na błąd E

Post autor: nerievv »

Muszę wyprowadzić wzór na błąd E ze wzoru na wyznaczanie modułu Younga:

\(E = (l^3/4ab^3) *(P/S) \)

l-długość belki
a,b -wymiary poprzeczne
P- obciążenie
S- strzałka ugięcia belki

W jaki sposób można to wykonać? Chodzi o pochodne?
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1623
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 424 razy

Re: Moduł Younga - wyprowadzenie wzoru na błąd E

Post autor: janusz55 »

Wzór funkcji ma postać iloczynową. W celu określenia niepewności wygodnie jest obliczać różniczkę zupełną po uprzednim zlogarytmowaniu funkcji logarytmem naturalnym. Mówimy wtedy o różniczce logarytmicznej.

Otrzymujemy:

\( \left|\frac{\Delta E }{E} \right|+ 3\left|\frac{\Delta l}{l} \right| + \left|-\frac{\Delta a}{a}\right| +3 \left|-\frac{\Delta b}{b}\right|+\left|\frac{\Delta P}{ P}\right|+ \left|-\frac{\Delta S}{S}\right|.\)
ODPOWIEDZ