Dla jakich wartości parametru m wektory \[\vec{u}=[m+2,5m+2] \] i \[\vec{w}=[1, m+1] \] są równoległe?
Proszę o sprawdzenie:
Wektory są równoległe, kiedy ich iloczyn wektorowy jest równy 0, czyli \[\vec{u} x \vec{w} =\begin{vmatrix}
m+2&5m+2\\
1&m+1
\end{vmatrix}=(m+2)(m+1)-(5m+2)=0\] czy jednak inną metodą należy spróbować?
Wektory równoległe
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 43
- Rejestracja: 26 mar 2020, 11:14
- Podziękowania: 24 razy
-
- Fachowiec
- Posty: 1634
- Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 424 razy
Re: Wektory równoległe
Wektory \( \vec{w}_{1}, \vec{w}_{2} \) są równoległe wtedy i tylko wtedy, gdy istnieje taka liczba \( t\in \rr \), że: \( \vec{w}_{1} = t\cdot \vec{w}_{2}. \)
-
- Fachowiec
- Posty: 1634
- Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 424 razy
Re: Wektory równoległe
Albo wektory są równoległe \( \vec{w}_{1} = [w_{1,1}, w_{1,2}], \ \ \vec{w}_{2} = [w_{2,2}, w_{2,2}] \) są równoległe, gdy
\( \frac{w_{1,1}}{w_{2,1}} = \frac{w_{1,2}}{w_{2,2}}. \)
\( \frac{w_{1,1}}{w_{2,1}} = \frac{w_{1,2}}{w_{2,2}}. \)