Kinematyka

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Awatar użytkownika
DvaChe
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 30 sty 2023, 12:59
Podziękowania: 4 razy

Kinematyka

Post autor: DvaChe »

Punkt porusza się ruchem opóźnionym po okręgu o promieniu R w taki sposób, że jego przyspieszenia styczne i normalne są sobie w każdej chwili co do modułu równe. W chwili początkowej t = 0 prędkość punktu wynosiła v0. Znajdź:
a) prędkość punktu jako funkcję czasu i przebytej drogi s (v(t), v(s))
b) całkowite przyspieszenie punktu jako funkcję prędkości i przebytej drogi(a(v), a(s))
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1636
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 424 razy

Re: Kinematyka

Post autor: janusz55 »

a)

\( |a_{t}(t)| = |a_{n}(t)|\)

\( - \frac{dv}{dt} = \frac{v^2}{R} \)

\( -\int_{v_{0}}^{v} \frac{dv'}{v'^2} = \frac{1}{R}\int_{t_{0}}^{t} d\tau \)

\( \frac{1}{v'} \mid_{v_{0}}^{v} = \frac{1}{R}\tau \mid_{t_{0}}^{t} \)

\( \frac{1}{v -v_{0}} = \frac{1}{R}(t-t_{0}) \)

\( v - v_{0} = \frac{R}{t-t_{0}} \)

\( v(t) = \frac{R}{t}.\)

\( v(s) = -\frac{vdv}{ds} = \frac{v^2}{R} \)

\( \int_{v_{0}}^{v} \frac{dv'}{v'} = -\frac{1}{R}\int_{s_{0}}^{s}ds \)

\( \ln\left(\frac{v}{v_{0}}\right) -\frac{1}{R}(s- s_{0}) \)

\( v(s) = v_{0}\cdot e^{-\frac{(s-s_{0})}{R}}.\)

b)

\( a = \sqrt{a^2_{n} + a^2_{s}} \)

..................
ODPOWIEDZ