rozwiąż równanie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
yelan
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 35
Rejestracja: 22 lis 2022, 17:42
Podziękowania: 17 razy

rozwiąż równanie

Post autor: yelan »

\(x^4-2x^2-8=0\)
\(x^2=t\)
\( \Delta =4+32=36; \sqrt{ \Delta }=6 \)
\(t=-2 \vee t=4\)
\(x^2=4 \So x=2 \vee x=-2\)
\(x= \sqrt{-2} \)
\(|z|= \sqrt{(-2)^2+0^2}=2 \)
\( \cos \alpha =-1, \sin \alpha =0\)
\( \alpha = \pi \)
  • \( \beta = \sqrt{2} i\)
  • \( \beta =- \sqrt{2} i\)
\( x=\left\{2;-2;\sqrt{2} i;-\sqrt{2} i\right\}\)
takie wyniki mi wyszły, czy to poprawne wyniki? a jeśli nie to jak się takie równania rozwiązuje? :|
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3543
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1948 razy

Re: rozwiąż równanie

Post autor: Jerry »

Wg mnie - poprawnie.

Pozdrawiam

[edited] Ja bym napisał:
\(w(z)=z^4-2z^2-8=(z-4)(z+2)=(z-2)(z+2)(z-i\sqrt2)(z+i\sqrt2)\\
w(z)=0\iff\ldots\)
ODPOWIEDZ