Przypominam sobie wiadomości. Ktoś pomoże. Bo nie mam za bardzo pomysłu na rozwiązanie tego.Mając dany punkt P(x,y) i kwadrat o punkcie przecięcia przekątnych
w O(x0 , y0) i boku długości a, powiedzieć czy punkt P leży wewnątrz, na
zewnątrz czy na brzegu kwadratu. Boki kwadratu są równoległe do osi
x, y
Punkt w kwadracie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 142
- Rejestracja: 26 lut 2022, 14:16
- Podziękowania: 95 razy
Punkt w kwadracie
Mam takie zadanie trochę z gimnazjum, szkoły średniej:
- Jerry
- Expert
- Posty: 3727
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 52 razy
- Otrzymane podziękowania: 2009 razy
Re: Punkt w kwadracie
Punkty \(P(x,y)\) wnętrza takiego kwadratu spełniają układ:
\[\begin{cases}|x-x_0|<{a\over2}\\|y-y_0|<{a\over2}\end{cases}\]
Punkty \(P(x,y)\) brzegu takiego kwadratu spełniają układ:
\[\begin{cases}|x-x_0|\le {a\over2}\\|y-y_0|={a\over2}\end{cases}\vee\begin{cases} |y-y_0|\le {a\over2}\\|x-x_0|={a\over2}\end{cases}\]
Pozdrawiam
\[\begin{cases}|x-x_0|<{a\over2}\\|y-y_0|<{a\over2}\end{cases}\]
Punkty \(P(x,y)\) brzegu takiego kwadratu spełniają układ:
\[\begin{cases}|x-x_0|\le {a\over2}\\|y-y_0|={a\over2}\end{cases}\vee\begin{cases} |y-y_0|\le {a\over2}\\|x-x_0|={a\over2}\end{cases}\]
Pozdrawiam
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 142
- Rejestracja: 12 paź 2021, 17:26
- Podziękowania: 603 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 142
- Rejestracja: 26 lut 2022, 14:16
- Podziękowania: 95 razy
Re: Punkt w kwadracie
Wszystko jedno.anilewe_MM pisze: ↑13 paź 2023, 21:32 A można jedną nierównością czy równaniem? Chyba mieliśmy to na lekcji!
- Jerry
- Expert
- Posty: 3727
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 52 razy
- Otrzymane podziękowania: 2009 razy
Re: Punkt w kwadracie
Pytasz - masz
Nierówność wnętrza danego kwadratu:
\[|x-y-x_0+y_0|+|x+y-x_0-y_0|<a\]
i równanie jego brzegu:
\[|x-y-x_0+y_0|+|x+y-x_0-y_0|=a\]
ale jest to mniej intuicyjne, niż moja propozycja z poprzedniego postu.
Pozdrawiam
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 142
- Rejestracja: 26 lut 2022, 14:16
- Podziękowania: 95 razy
Re: Punkt w kwadracie
A gdzie można znaleźć więcej informacji na ten temat. Przeszukałem pół internetu i nie mogę znaleźć?
-
- Fachowiec
- Posty: 1937
- Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 460 razy
Re: Punkt w kwadracie
https://math.stackexchange.com/question ... -rectangle
Proponuję metodę podziału prostokąta na cztery trójkąty.
Proponuję metodę podziału prostokąta na cztery trójkąty.
- Jerry
- Expert
- Posty: 3727
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 52 razy
- Otrzymane podziękowania: 2009 razy
Re: Punkt w kwadracie
Ja tę wiedzę zawdzięczam mojemu Nauczycielowi, proste ćwiczenia do tego tematu były np. w:
Dróbka, Szymański; Zbiór zadań z matematyki dla klasy I i II liceum ogólnokształcącego (zadania 6.44 - 6.46)
Pobaw się, proszę, suwakami na rysunku i postaraj się efektywnie wnioskować
Pozdrawiam
Dróbka, Szymański; Zbiór zadań z matematyki dla klasy I i II liceum ogólnokształcącego (zadania 6.44 - 6.46)
Pobaw się, proszę, suwakami na rysunku i postaraj się efektywnie wnioskować
Pozdrawiam
-
- Fachowiec
- Posty: 1937
- Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 460 razy
Re: Punkt w kwadracie
W zbiorze zadań Norberta Dróbki do klasy I i II zadania 6.44-6.46 dotyczą ilustracji na płaszczyźnie zbiorów rozwiązań:
Zadanie 6.44 - równań z wartością bezwzględną.
Zadanie 6.45 - nierówności z wartością bezwzględną.
Zadanie 6.46 - układu równań z wartością bezwzględną.
Problem przynależności punktu na płaszczyźnie (w przestrzeni) do wnętrza figur (brył) wypukłych jest problemem bardziej skomplikowanym.
Najbardziej rozpowszechnionymi metodami się metody triangulacyjne - podziału danej figury na figury prostsze.
Polecam miły podręcznik
Jiri Matousek. Lecture on Discrete Geometry. Springer Ed. 2002
Zadanie 6.44 - równań z wartością bezwzględną.
Zadanie 6.45 - nierówności z wartością bezwzględną.
Zadanie 6.46 - układu równań z wartością bezwzględną.
Problem przynależności punktu na płaszczyźnie (w przestrzeni) do wnętrza figur (brył) wypukłych jest problemem bardziej skomplikowanym.
Najbardziej rozpowszechnionymi metodami się metody triangulacyjne - podziału danej figury na figury prostsze.
Polecam miły podręcznik
Jiri Matousek. Lecture on Discrete Geometry. Springer Ed. 2002