narysuj wykres

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
rmit
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 41
Rejestracja: 01 maja 2023, 18:58
Podziękowania: 18 razy

narysuj wykres

Post autor: rmit »

Jak narysować wykres takiej funkcji?
f(x)=|sin(x+2)|

Proszę o pomoc
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3544
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1949 razy

Re: narysuj wykres

Post autor: Jerry »

rmit
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 41
Rejestracja: 01 maja 2023, 18:58
Podziękowania: 18 razy

Re: narysuj wykres

Post autor: rmit »

No dobrze ale chodzi mi bardziej o to żeby zrozumieć , nietypowe dla mnie jest to że w argumencie jest rzeczywiste 2 zamiast jakiegoś radiana dlatego interesuje mnie jak dojść do wyglądu tej funkcj. Jedno spostrzeżenie jest że dla -2 jest msc zerowe no ale f trygonometryczne rysuję się przecież na osi z radianami
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3544
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1949 razy

Re: narysuj wykres

Post autor: Jerry »

\[2\approx{2\pi\over3}\]
Pozdrawiam
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1635
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 424 razy

Re: narysuj wykres

Post autor: janusz55 »

Przekształcenia geometryczne, które należy zastosować do wykresu funkcji \( f(x) = \sin(x) \), aby otrzymać wykres funkcji \( g(x) = |\sin(x+2)|.\)

Ponieważ \( g(x) = \sin( x +2) = \sin(x -(-2)) \) - najpierw przesuwamy argument funkcji o wektor [-2, 0] [/tex] w lewo \( \leftarrow. \)

Zamieniamy liczbę \( 2 \) na miarę łukową kąta.

Z wystarczającą dokładnością możemy przyjąć, że

\( 2\approx \frac{2}{3}\pi, \)

bo

\( \frac{2}{3}\pi \approx 2,0944.\)

Otrzymujemy funkcję \( h(x) = \sin\left( x - \left(-\frac{2}{3}\pi \right)\right).\)

Ostatnim przekształceniem jest wzięcie wartości bezwzględnej (modułu) wartości funkcji \( h(x), \) to znaczy przeniesienie symetryczne
jej części wykresu, która znajduje się pod osią \( Ox \) prostokątnego układu współrzędnych - nad oś.

\( g(x) = |h(x)| = \left|\sin\left(x - \left( -\frac{2}{3}\pi \right)\right)\right|.\)

Pozostaje wykonanie wykresu funkcji na papierze milimetrowym albo za pomocą bardziej zaawansowanego graficznego programu komputerowego np: GNUPLOT, OCTAVE.
ODPOWIEDZ