ile istnieje liczb

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
beatagapinska44
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 59
Rejestracja: 19 lis 2009, 12:20
Podziękowania: 5 razy

ile istnieje liczb

Post autor: beatagapinska44 »

ile istnieje liczb dwucyfrowych , trzycyfrowych , czterocyfrowych zapisanych :
a) dowolnymi cyframi różnymi od cyfry 0
b) wzajemnie rożnymi cyframi ale różnymi od cyfry 0
Skorzystaj z twierdzenia o mnożeniu.
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

a)
\(9^2,\ \ 9^3,\ \ 9^4\)

b)
\(9\cdot8=72,\ \ 9\cdot8\cdot7=504,\ \ \ 9\cdot8\cdot7\cdot6=3024\)
ODPOWIEDZ