Wielomina - Teoria

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
AdaśkoG
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 15 mar 2023, 10:26
Podziękowania: 10 razy
Płeć:

Wielomina - Teoria

Post autor: AdaśkoG »

Na czym polega twierdzenie o podzielności wielomianu z resztą mam takie zadanie.
Reszty z dzielenia wielomianu \(W(x)\) przez \(x-2\), \(x+2\), \(x-3\), są odpowiednio równe \(2, 4, -6\). Znajdź resztę z dzielenia wielomianu przez wielomian \(P(x)=(x-2)(x+2)(x+3)\) i w odp jest napisane użyj twierdzenie o podzielności wielomianu i określ stopień reszty i za bardzo nie rozumiem jak mam to zrobić. Z góry dziękuje za pomoc
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Wielomina - Teoria

Post autor: eresh »

AdaśkoG pisze: 11 maja 2023, 20:21 Na czym polega twierdzenie o podzielności wielomianu z resztą mam takie zadanie.
Reszty z dzielenia wielomianu \(W(x)\) przez \(x-2\), \(x+2\), \(x-3\), są odpowiednio równe \(2, 4, -6\). Znajdź resztę z dzielenia wielomianu przez wielomian \(P(x)=(x-2)(x+2)(x+3)\) i w odp jest napisane użyj twierdzenie o podzielności wielomianu i określ stopień reszty i za bardzo nie rozumiem jak mam to zrobić. Z góry dziękuje za pomoc
\(W(x)=(x-2)(x+2)(x-3)+ax^2+bx+c\\
W(2)=4a+2b+c=2\\
W(-2)=4a-2b+c=4\\
W(3)=9a+3b+c=-6\\
\begin{cases}4a+2b+c=2\\ 4a-2b+c=4\\9a+3b+c=-6
\end{cases}\\
\begin{cases}a=-\frac{3}{2}\\b=-\frac{1}{2}\\c=9\end{cases}\\
R(x)=-\frac{3}{2}x^2-\frac{1}{2}x+9\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
AdaśkoG
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 15 mar 2023, 10:26
Podziękowania: 10 razy
Płeć:

Re: Wielomina - Teoria

Post autor: AdaśkoG »

a mógłby Pan powiedzieć dlaczego pod resztę podstawił Pan \(ax^2+bx+c\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Wielomina - Teoria

Post autor: eresh »

AdaśkoG pisze: 11 maja 2023, 20:32 a mógłby Pan powiedzieć dlaczego pod resztę podstawił Pan \(ax^2+bx+c\)
Skoro dzielę przez wielomian stopnia 3, to reszta może mieć stopień co najwyżej 2
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3544
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1949 razy

Re: Wielomina - Teoria

Post autor: Jerry »

AdaśkoG pisze: 11 maja 2023, 20:32 ... mógłby Pan ...
eresh jest Panią !

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ