Wykres

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
alanowakk
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 271
Rejestracja: 04 gru 2018, 23:54
Podziękowania: 81 razy
Płeć:

Wykres

Post autor: alanowakk »

Narysuj wykres funkcji f(x) o dziedzinie D ={2,3,4,5,6,7} i spełniającej warunek \(12+f(x)=x*f(x)\)
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3543
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1948 razy

Re: Wykres

Post autor: Jerry »

\(12+f(x)=x\cdot f(x)\iff f(x)=\frac{12}{x-1}\wedge D=\{2,3,4,5,6,7\}\)
\[\begin{array}{c|c|}x&2&3&4&5&6&7\\ \hline f(x)&12&6&4&3&2,4&2\end{array}\]
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ