Esktremum funckji

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
presidente
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 21
Rejestracja: 25 lut 2023, 13:52
Podziękowania: 9 razy

Esktremum funckji

Post autor: presidente »

Dana jest funkcja \(f(x)=\frac{x^{3}}{3}-\frac{m+1}{2}x^{2}+mx, x\in\rr\). Wyznacz w zależności od parametru m punkty, w których funkcja osiąga minimum.

\(f'(x)= x^{2}-(m+1)x+m\)
\( \Delta =(m-1)^{2}\)
Na tym się zatrzymałem
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3546
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1949 razy

Re: Esktremum funckji

Post autor: Jerry »

\(f'(x)= x^{2}-(m+1)x+m=x^2-mx-x+m=x(x-m)-1\cdot(x-m)=(x-m)(x-1)\)

Pozdrawiam
Luiza2
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 39
Rejestracja: 25 mar 2023, 17:30
Podziękowania: 12 razy
Płeć:

Re: Esktremum funckji

Post autor: Luiza2 »

Co zrobić z tym faktem dalej? Możesz pokazać dalsze rozwiązanie?
Awatar użytkownika
nijak
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 121
Rejestracja: 09 lis 2021, 10:17
Lokalizacja: 53°7'24"N 23°5'11"E
Podziękowania: 40 razy
Otrzymane podziękowania: 31 razy
Płeć:

Re: Esktremum funckji

Post autor: nijak »

Napomknę, że \(f'(x)=(m-x)(1-x)\), podziałaj z wyróżnikiem pochodnej który wynosi \( \Delta _{f'}=(m-1)^2\).

Pozdrawiam
Jeśli doceniasz pracę autora tego rozwiązania, to podziękuj mu zostawiając 👍.

\(e^{i\pi}+1=0\)
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3546
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1949 razy

Re: Esktremum funckji

Post autor: Jerry »

Luiza2 pisze: 25 kwie 2023, 12:15 Co zrobić z tym faktem dalej? Możesz pokazać dalsze rozwiązanie?
Badając znak pochodnej:
  1. Dla \(m=1\) pochodna jest nieujemna dla wszystkich argumentów i \(f\nearrow \rr\),
  2. dla \(m<1\) mamy: \(f\nearrow (-\infty; m]\wedge f\searrow[m; 1]\wedge f\nearrow[1;+\infty)\), zatem \(\begin{cases}x=1\\ y_\min=f(1)=\ldots\end{cases}\)
  3. dla \(m>1\) mamy: \(f\nearrow (-\infty; 1]\wedge f\searrow[1; m]\wedge f\nearrow[m;+\infty)\), zatem \(\begin{cases}x=m\\ y_\min=f(m)=\ldots\end{cases}\)
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ