Zadanie z arkusza maturalnego.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Dawzar
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 17 kwie 2023, 21:04
Płeć:

Zadanie z arkusza maturalnego.

Post autor: Dawzar »

Zadanie z nowej ery. Skończyły mi się pomysły.

Dany jest ostrosłup prawidłowy trójkątny. Krawędź podstawy ma długość równą \(x\). Kąt nachylenia krawędzi bocznej do płaszczyzny podstawy ma miarę \(\alpha\). Przez krawędź podstawy poprowadzono płaszczyznę nachyloną do płaszczyzny podstawy pod kątem \(\beta\). Wykaż, że stosunek pola otrzymanego przekroju do pola podstawy ostrosłupa jest równy \(\frac{\sin\alpha}{\sin(\alpha+\beta)}\)
Ostatnio zmieniony 17 kwie 2023, 21:58 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości; pierszy post - przepisałem treść ze skanu. Następnym razem - śmietnik!
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3546
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1950 razy

Re: Zadanie z arkusza maturalnego.

Post autor: Jerry »

  1. Przyjmijmy oznaczenia jak na rysunku, z szybkim wnioskiem o kątach
    001.jpg
  2. \(\dfrac{S_{\Delta ABN}}{S_{\Delta ABC}}=\frac{{1\over2}\cdot|AB|\cdot|MN|}{{1\over2}\cdot|AB|\cdot|MC|}=\frac{|MN|}{|MC|}\)
  3. Z \(\Delta CMN\) i tw. Snelliusa: \(\frac{|MN|}{|MC|}=\dfrac{\sin\alpha}{\sin(180^\circ-(\alpha+\beta))}\)
Skąd teza zadania

Pozdrawiam
Dawzar
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 17 kwie 2023, 21:04
Płeć:

Re: Zadanie z arkusza maturalnego.

Post autor: Dawzar »

A dało by się bez tego twierdzenia Snelliusa? Matura 2023 tego wzoru nie obejmuje
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Zadanie z arkusza maturalnego.

Post autor: eresh »

Dawzar pisze: 18 kwie 2023, 11:03 A dało by się bez tego twierdzenia Snelliusa? Matura 2023 tego wzoru nie obejmuje
Twierdzenie sinusów obowiązuje w tym roku na maturze rozszerzonej
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3546
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1950 razy

Re: Zadanie z arkusza maturalnego.

Post autor: Jerry »

Wg mnie - nawet jest w kanonie podstawy!

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Zadanie z arkusza maturalnego.

Post autor: eresh »

Jerry pisze: 18 kwie 2023, 11:29 Wg mnie - nawet jest w kanonie podstawy!

Pozdrawiam
Nie, w tym roku na podstawie nie obowiązuje
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3546
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1950 razy

Re: Zadanie z arkusza maturalnego.

Post autor: Jerry »

Pogubiłem się już w tych aneksach do aneksów :(

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ