Okrąg opisany na trójkącie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Jakośtak_21
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 03 kwie 2023, 19:49

Okrąg opisany na trójkącie

Post autor: Jakośtak_21 »

rozwazmy trojkaty rownoramienne w ktorych opisano okrag o promieniu 6 wyznacz dlugosc bokow tego trojkata ktory ma najwieksze pole oblicz to pole zapisz obliczenia, Rozważ dwa przypadki.

Bardzo prosze o pomoc :)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17550
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Okrąg opisany na trójkącie

Post autor: radagast »

wskazówka:
uzależnij pole trójkąta od kata przy wierzchołku i wykorzystaj twierdzenie sinusów.
(wychodzi \( \alpha = \frac{ \pi }{3} \))
Zachodzę w głowę o jakie dwa przypadki chodzi autorowi zadania ... nie wiem.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17550
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Okrąg opisany na trójkącie

Post autor: radagast »

Zrzut ekranu 2023-04-14 074048.png
z twierdzenia sinusów :\( \frac{a}{\sin ( \frac{\pi- \alpha }{2}) }=2R =12\)
\(\sin (\frac{\pi- \alpha }{2})=\sin ( \frac{\pi}{2} - \frac{ \alpha }{2} )=\cos \frac{ \alpha }{2} \)
czyli
\( \frac{a}{\cos \frac{ \alpha }{2} }=12\)
zatem
\(a=12\cos \frac{ \alpha }{2} \)


\(P(a, \alpha )= \frac{1}{2}a^2 \sin \alpha \)
\(P( \alpha )= \frac{144}{2}\cos^2 \frac{ \alpha }{2} \sin \alpha =72\cos^2 \frac{ \alpha }{2} \sin \alpha \), przy czym \( \alpha \in (0,\pi)\)
\(P'( \alpha )=72 [ 2\cos \frac{ \alpha }{2} \cdot (-\sin \frac{ \alpha }{2} ) \cdot \frac{1}{2} \cdot \sin \alpha +\cos^2 \frac{ \alpha }{2} \cdot \cos \alpha] =0 \iff \\
\cos \frac{ \alpha }{2} \cdot \cos \alpha-\sin \frac{ \alpha }{2} \cdot \sin \alpha =0 \iff \\
\cos(\frac{ \alpha }{2} + \alpha )=0 \iff \\
\frac{3}{2} \alpha = \frac{ \pi }{2} \iff \\
\alpha = \frac{\pi}{3} \)
Jakośtak_21
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 03 kwie 2023, 19:49

Re: Okrąg opisany na trójkącie

Post autor: Jakośtak_21 »

Trojkat może być równoramienny ostrokątny lub rozwartokątny dlatego dwa przypadki ;)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17550
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Okrąg opisany na trójkącie

Post autor: radagast »

To nic nie zmienia. Moje rozważania są takie same dla trójkąta rozwartokątnego \(( \alpha \in (0,\pi) )\).
Jakośtak_21
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 03 kwie 2023, 19:49

Re: Okrąg opisany na trójkącie

Post autor: Jakośtak_21 »

A mógłbys wyjaśnić dlaczego sin jest( pi-Alfa)/2 ??
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3540
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1946 razy

Re: Okrąg opisany na trójkącie

Post autor: Jerry »

Jakośtak_21 pisze: 14 kwie 2023, 08:12 Trojkat może być równoramienny ostrokątny lub rozwartokątny dlatego dwa przypadki ;)
To proszę:
  1. Przyjmijmy oznaczenia jak na rysunku
    001 (3).jpg
  2. Zauważmy, że trójkąty \(ABC,\ A_1B_1C\) mają jednakową podstawę - większe pole ma zatem trójkąt ostrokątny, bo ma dłuższą wysokość
  3. \(|SM|=\sqrt{36-x^2}\So |MC|=6+\sqrt{36-x^2}\)
  4. Funkcja pola optymalizowanego trójkąta ma postać \(y=f(x)={1\over2}\cdot2x\cdot(6+\sqrt{36-x^2})=6x+\sqrt{36x^2-x^4}\wedge D=(0;6)\)
Pozostaje pochodna, WKIE, WDIE...

Pozdrawiam
PS. Rozwiązanie radagast jest wg mnie przyjaźniejsze :idea: (co prawda ja zacząłbym od \(\alpha\) kąta przypodstawnego, tworząc funkcję pola: \(f(\alpha)=144\sin^3\alpha\cos\alpha\wedge D=(0;{\alpha\over2})\), ale to już niuans)
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3540
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1946 razy

Re: Okrąg opisany na trójkącie

Post autor: Jerry »

Jakośtak_21 pisze: 14 kwie 2023, 09:41 A mógłbys wyjaśnić dlaczego sin jest( pi-Alfa)/2 ??
Przykro mi, nie rozumiem pytania :(

Pozdrawiam
PS. radagast jest kobietą!
Jakośtak_21
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 03 kwie 2023, 19:49

Re: Okrąg opisany na trójkącie

Post autor: Jakośtak_21 »

sin(𝜋−𝛼)/2

O to mi chodzi 😇
radagast
Guru
Guru
Posty: 17550
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Okrąg opisany na trójkącie

Post autor: radagast »

Jakośtak_21 pisze: 14 kwie 2023, 09:41 A mógłbys wyjaśnić dlaczego sin jest( pi-Alfa)/2 ??
bo suma kątów w trójkącie to \(\pi\) oraz kąty przy podstawie są równe.
ODPOWIEDZ