Ostrosłup

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
j888
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 14
Rejestracja: 15 sty 2023, 20:34
Podziękowania: 17 razy
Płeć:

Ostrosłup

Post autor: j888 »

Objętość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego \(ABCS\) jest równa \(24\). Podstawą tego ostrosłupa jest trójkąt \(ABC\) o polu \(12\sqrt{3}\) . Oblicz miarę kąta dwuściennego między płaszczyzną podstawy i płaszczyzną ściany bocznej tego ostrosłupa.

Będę bardzo wdzięczna za pomoc!
Ostatnio zmieniony 09 kwie 2023, 21:47 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości; cała "matematyka" w kodzie i [tex] [/tex]
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Ostrosłup

Post autor: eresh »

j888 pisze: 09 kwie 2023, 10:51 Objętośc ostrosłupa prawidłowgo trójkątnego ABCS jest równa 24.
Podstawą tego ostrosłupa jest trójkąt ABC o polu 12\sqrt{3} .
Oblicz miarę kąta dwuściennego między płaszczyzną podstawy i płaszczyzną ściany bocznej tego ostrosłupa.

Będę bardzo wdzięczna za pomoc!
\(V=\frac{1}{3}P_pH\\
24=\frac{1}{3}\cdot 12\sqrt{3}\cdot H\\
24=4\sqrt{3}H\\
H=2\sqrt{3}\)


\(\frac{a^2\sqrt{3}}{4}=12\sqrt{3}\\
a^2=48\\
a=4\sqrt{3}\\
h_p=\frac{4\sqrt{3}\sqrt{3}}{2}=6\)


\(\tg\alpha=\frac{H}{\frac{1}{3}h_p}\\
\tg\alpha=\frac{2\sqrt{3}}{2}\\
\tg\alpha=\sqrt{3}\\
\alpha=60^{\circ}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1645
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 427 razy

Re: Ostrosłup

Post autor: janusz55 »

\( V = \frac{1}{3}P_{p} \cdot H \)

\( P_{p} = 12\sqrt{3} \)

\( \frac{a^2\sqrt{3}}{4} = 12\sqrt{3} \)

\( a^2 = 48, \ \ a = \sqrt{48} = 4\sqrt{3}.\)

\( \frac{1}{3}12\sqrt{3}\cdot H = 24,\)

\( 12\sqrt{3}\cdot H = 72 \)

\( H = 2\sqrt{3}.\)

\( \tg(\gamma) = \frac{H}{\frac{1}{3}h}= \frac{3H}{h} \)

\( \tg(\gamma) = \frac{3\cdot 2\sqrt{3}}{\frac{4\sqrt{3}\cdot \sqrt{3}}{2}} = \frac{12\sqrt{3}}{12} = \sqrt{3}.\)

\( \gamma = 60^{o} \)
ODPOWIEDZ