Pisanie wzorów na forum

Propozycje zmian i nowych funkcjonalności w serwisie.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Awatar użytkownika
robbo
Administrator
Posty: 235
Rejestracja: 06 mar 2008, 09:32
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 3 razy
Płeć:
Kontakt:

Pisanie wzorów na forum

Post autor: robbo »

Wstęp
Na forum można pisać wzory używając LaTeX'a. Wzory takie wstawia się w specjalnym znaczniku tex. Kilka przykładów

Kod: Zaznacz cały

[tex]\frac{2+x}{3-x}[/tex]
wyświetli się jako \(\frac{2+x}{3-x}\)

Kod: Zaznacz cały

[tex]\sqrt{x^2+\pi}[/tex]
wyświetli się jako \(\sqrt{x^2+\pi}\)[/size]
Podstawy LaTeXa
O znaczniku tex należy myśleć jak o narzędziu do zrobienia pojedynczego wzoru/symbolu. Nie należy w tym znaczniku pisać normalnego tekstu, gdyż wewnątrz tego znacznika
  • ignorowane są spacje i znaki nowej linii
  • każda litera jest traktowana jak nazwa zmiennej, więc jest wyświetlana kursywą
  • nie wyświetlają się polskie znaki.

Jest kilka prostych zasad tworzenia formuł w znaczniku tex
  • Do grupowania elementów służą nawiasy { i }. Np

    Kod: Zaznacz cały

    [tex]2^ab[/tex]
    wyświetli się jako \(2^ab\)
    podczas gdy

    Kod: Zaznacz cały

    [tex]2^{ab}[/tex]
    da \(2^{ab}\).
  • Wszystkie komendy/symbole LaTeXa zaczynają się od ukośnika "\". Np.

    Kod: Zaznacz cały

    [tex]pi[/tex]
    wyświetli się jako \(pi\). Natomiast

    Kod: Zaznacz cały

    [tex]\pi[/tex]
    da \(\pi\).
  • Pomimo, że LaTeX ignoruje spacje, są one użyteczne do rozdzielania komend od innych znaków. Np.

    Kod: Zaznacz cały

    [tex]\Sigma f[/tex]
    da \(\Sigma f\), ale

    Kod: Zaznacz cały

    [tex]\Sigmaf[/tex]
    zwróci błąd, bo nie ma komendy \Sigmaf.
  • Znaki + - < > = ( ) [ ] / wpisujemy normalnie.
  • Niektóre znaki mają w LaTeXu specjalne znaczenie i normalnie nie są wyświetlane. Do takich znaków należą: %,{,},$ Aby wyświetlić któryś z tych znaków trzeba go poprzedzić ukośnikiem \. Np.

    Kod: Zaznacz cały

    [tex]\% \{ \} [dolar][/dolar][/tex]
    da \(\% \{\ \} $\)
[/size]
Elementy formatowania
Od tego miejsca nie będziemy już przypominać, że komendy mają być wpisywane w znaczniku tex i będziemy podawać same komendy.
  • Ułamek tworzymy przy pomocy polecenia \frac{licznik}{mianownik}, np \frac{\sin x}{x} da \(\frac{\sin x}{x}\)
  • Indeksy dolny i górny tworzymy używając symboli "^" i "_" np. a_3^8 da \(a_3^8\). Kolejność indeksów nie ma znaczenia, więc równie dobrze mogliśmy wpisać a^8_3
    Jeżeli chcemy aby w indeksie znalazło się bardziej skomplikowane wyrażenie musimy używać grupowania {} lub nawiasów (), np. a_{3^8} da \(a_{3^8}\), a (a_3)^8 da \((a_3)^8\)
  • Pierwiastki: \sqrt{3+x}: \(\sqrt{3+x}\), \sqrt[7]{3+x}:\(\sqrt[7]{3+x}\)
  • Symbol Newtona: {n+3 \choose k-1}: \({n+3 \choose k-1}\)
  • Układ równań: \begin{cases}2x+3y=3\\ 4x+5y=2\\ x+y=1 \end{cases}:\(\begin{cases}2x+3y=3\\ 4x+5y=2\\ x+y=1 \end{cases}\)
  • Wektory: \vec{a}+\vec{AB}: \(\vec{a}+\vec{AB}\)
  • Wartość bezwględna: |a-b|: \(|a-b|\)
  • Granica:\Lim_{x\to -\infty} f(x)=3: \(\Lim_{x\to -\infty} f(x)=3\), Wygodny skrót dla granic ciągów: \Limn a_n=g: \(\Limn a_n=g\)
  • Odstępy: Odstęp wstawiamy poprzedzając spację ukośnikiem "\". Większy odstęp wstawiamy komendą: \quad, np. a b\ c\quad d da \(a b\ c\quad d\).
  • Znak nowej linii: Jeżeli wzór jest długi to możemy jego część przenieść do nowej linii komendą "\\", np.
    \sin 30^\circ=\frac{1}{2}\\ \cos 30^\circ=\frac{\sqrt{3}}{2}: \(\sin 30^\circ=\frac{1}{2}\\ \cos 30^\circ=\frac{\sqrt{3}}{2}\)
  • Tekst: Jeżeli chcemy we wzorze umieścić tekst umieszczamy go komendą \text{}, np. v_{\text{śred.}}=20\ \text{km/h}: \(v_{\text{śred.}}=20\ \text{km/h}\)
  • Macierz: \begin{bmatrix}a& b&c \\ d&e&f\\x+1&x-1&x \end{bmatrix}: \(\begin{bmatrix}a& b&c \\ d&e&f\\x+1&x-1&x \end{bmatrix}\)
  • Wyznacznik: \begin{vmatrix}a& b&c \\ d&e&f\\x+1&x-1&x \end{vmatrix}: \(\begin{vmatrix}a& b&c \\ d&e&f\\x+1&x-1&x \end{vmatrix}\)
  • Wzór z klamerką: Używamy środowiska \begin{cases}\ \end{cases} (tego samego, którym składamy układy równań). Warunki określające poszczególne wzory oddzielamy znaczkiem: &, np. f(x)=\begin{cases}x&\text{dla } x>0\\ -x+3&\text{dla } x\leq 0 \end{cases}: \(f(x)=\begin{cases}x&\text{dla } x>0\\ -x+3&\text{dla } x\leq 0 \end{cases}\)
  • Zagnieżdżanie formuł:Cała potęga LaTeXa wynika z tego, że powyższe konstrukcje możemy dowolnie w sobie zagnieżdżać używając grupowania {}. Np. \frac{\sqrt{\frac{1}{n}}+a_1}{\sqrt[3]{2}+a^2}: \(\frac{\sqrt{\frac{1}{n}}+a_1}{\sqrt[3]{2}+a^2}\)
  • Znaczniki: Jak już pisaliśmy wszystkie wzory wpisujemy w znaczniku tex. Na forum dostępny jest wygodny skrót: zamiast znacznika tex można wzór umieścić w dolarach, np. zapis $\frac{2}{x}$ zostanie automatycznie zamieniony na

    Kod: Zaznacz cały

    [tex]\frac{2}{x}[/tex]
    Zamiast znacznika tex można też użyć znacznika dtex - wpisywany wzór zostanie wtedy wyśrodkowany i umieszczony w nowej linii. Np.\[\int_{-\infty}^{+\infty}\text{ Wzór w znaczniku dtex }\sum_0^{+\infty}\]
[/size]
Symbole
  • Relacje: a\le b: \(a\le b\), a\ge b: \(a\ge b\), a\neq b: \(a \neq b\), a\sim b: \(a\sim b\), a\approx b: \(a\approx b\), a\circ b: \(a\circ b\), a\cdot b: \(a\cdot b\), p\wedge q: \(p\wedge q\), p\vee q: \(p\vee q\), p\perp q: \(p\perp q\), p\parallel q: \(p\parallel q\),
    A\cap B: \(A\cap B\), A\cup B: \(A\cup B\), A\subset B: \(A\subset B\), A\supset B: \(A\supset B\), A\bez B: \(A\bez B\), A\times B: \(A\times B\), a\in A: \(a \in A\), a\not\in A: \(a\not\in A\), f(x)\nad{dfn}{=}x^2: \(f(x)\nad{dfn}{=}x^2\)
  • Nazwy zbiorów: \rr: \(\rr\), \nn: \(\nn\), \zz: \(\zz\), \ww: \(\ww\), \qq: \(\qq\), \cc: \(\cc\) (szkolne liczby całkowite), \ccc: \(\ccc\) (liczby zespolone),
  • Kwantyfikatory: \forall_{x\in\rr}: \(\forall_{x\in \rr}\), \exists_{x\in\rr}: \(\exists_{x\in \rr}\), \bigwedge_{x\in\rr}: \(\bigwedge_{x\in \rr}\), \bigvee_{x\in\rr}: \(\bigvee_{x\in \rr}\),
  • Symbole: \pm 1: \(\pm 1\), 30^\circ: \(30^\circ\), \infty: \(\infty\), \emptyset: \(\emptyset\), \angle: \(\angle\), \partial x: \(\partial x\), \kre{z+2}: \(\kre{z+2}\), \int f(x) dx: \(\int f(x) dx\), \sum_{k=1}^{2n} k: \(\sum_{k=1}^{2n} k\)
  • Litery greckie: \alpha: \(\alpha\), \beta: \(\beta\), \gamma: \(\gamma\), \delta: \(\delta\), \epsilon: \(\epsilon\), \varepsilon: \(\varepsilon\), \eta: \(\eta\), \theta: \(\theta\), \kappa: \(\kappa\), \lambda: \(\lambda\), \mu: \(\mu\), \nu: \(\nu\), \xi: \(\xi\), \pi: \(\pi\), \rho: \(\rho\), \varrho: \(\varrho\), \sigma: \(\sigma\), \tau: \(\tau\), \phi: \(\phi\), \varphi: \(\varphi\), \chi: \(\chi\), \psi: \(\psi\), \omega: \(\omega\)
    \Gamma: \(\Gamma\), \Delta: \(\Delta\), \Theta: \(\Theta\), \Lambda: \(\Lambda\), \Pi: \(\Pi\), \Sigma: \(\Sigma\), \Phi: \(\Phi\), \Psi: \(\Psi\), \Omega: \(\Omega\)
  • Funkcje: \sin x: \(\sin x\), \cos x: \(\cos x\), \tg x: \(\tg x\), \ctg x: \(\ctg x\), \log_3 x: \(\log_3 x\), \ln x: \(\ln x\)

Popularne błędy
  • Źle zamknięte nawiasy: źle: \left(\frac{1}{2}+3), dobrze: \left(\frac{1}{2}+3\right)
  • Podwójne indeksy dolne/górne: źle: 3^x^2, dobrze: 3^{x^2}, (3^x)^2
  • Brakujące nawiasy grupujące: źle: 2^\sqrt{2}, dobrze: 2^{\sqrt{2}}
  • Pomyłki w nazwach komend, lub brakujące spacje: źle: \sinx, dobrze: \sin x

Ściąga
Najważniejsze komendy LaTeX'a znajdziecie na naszej ściądze (PDF).
razor_user
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 29 lis 2008, 19:28

Post autor: razor_user »

Przepraszam, pewnie nie powinienem tu pisać .
Ale chciałem zapytać czy nie nie dało by się tak zrobić żeby nie było to tak skomplikowane.
Na jakimś forum (bodajże matematyka.pl) widziałem że było to zrobione w prostszy sposób.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
escher
Moderator
Moderator
Posty: 308
Rejestracja: 26 wrz 2008, 13:41
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 68 razy

Post autor: escher »

Nie jest prościej, jeśli chodzi o podany przez ciebie serwis. O jakie konkretnie uproszczenia może chodzić? Mogłyby wymagać wiele pracy jeśli chodzi o działanie forum, a pożytki chyba nie będą duże.

Jedyne co mi jako użytkownika LaTeXa na codzień mogłoby ułatwić pracę, to zastąpienie znacznika [ t e x ] znakiem dolara, bo ten jest używany w zwykłym LaTeXu do wstawiania formuł matematycznych.
escher
razor_user
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 29 lis 2008, 19:28

Post autor: razor_user »

Nie wiem , ale dla mnie uproszczenie jest znaczne.
Między innymi to że zamiast wpisywać komendy np: sqrt wystarczy kliknąć w obrazeczek z pierwiastkiem i zmienić dane.
Awatar użytkownika
escher
Moderator
Moderator
Posty: 308
Rejestracja: 26 wrz 2008, 13:41
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 68 razy

Post autor: escher »

Ah, to pokolenie klikaczy.... :-)
Klawiatura przecież szybsza jest.
Ale w sumie myśląc o takich przyciskach sądzę, że to dużo pracy, chyba, że już jakiś gotowy silnik forum z tym jest (ale dopiero co zmiana była). To chyba robbo musiałby się wypowiedzieć na ten temat. W zamian za to, że jest trochę "trudniej" tu regulamin nie nakazuje używania tex'a. Jak widziałem na innych forach często obrywa się użytkownikom za pisanie zadań bez użycia TeX'a, bo "regulamin nakazuje". Ich prawo.
escher
Awatar użytkownika
robbo
Administrator
Posty: 235
Rejestracja: 06 mar 2008, 09:32
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 3 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: robbo »

Na dolara nie zmienimy, bo nie sądzę, żeby było tu zbyt wiele osób, które są przyzwyczajone do LaTeX'a, a może sporo namieszać osobom, które po prostu chcą napisać dolara.

Buttony trzeba będzie w wolnej chwili dodać.
acht
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 68
Rejestracja: 01 mar 2009, 21:24
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 8 razy

Post autor: acht »

Bardzo przydatny poradnik ;)

A czy idzie uzyskać jakoś efekt obustronnego mnożenia/dzielenia? Albo skracania ułamków (tj. przekreślania)?
Kasienka
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 376
Rejestracja: 05 sty 2009, 17:06

Post autor: Kasienka »

co do obustronnego mnożenia proponuje tak:
\(x+5=9,7\ \ \ |*10\)
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6590
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1119 razy
Płeć:

Post autor: anka »

a ja tak:
\(x+5=9,7\ \ \ /\cdot 10\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
acht
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 68
Rejestracja: 01 mar 2009, 21:24
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 8 razy

Post autor: acht »

A, no tak, w sumie wystarczyło trochę pomyśleć, ale nie zawsze wychodzi :) Dzięki
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6590
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1119 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Prostszy kod na układ równań:

\(\{2x+3y=3\\4x+5y=2\\x+y=1\)

Kod: Zaznacz cały

[tex]\{2x+3y=3\\4x+5y=2\\x+y=1[/tex]
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Szimi10
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 175
Rejestracja: 16 kwie 2009, 16:51
Otrzymane podziękowania: 38 razy

Post autor: Szimi10 »

Witam, może mi ktoś odpowiedzieć na pytanie? Czy jeśli po tym jak dam "podgląd" zobacze obrazek, ale jakby nieprzetworzony mniej wiecej w takiej postaci "\frac{2+x}{3+x}". Wszystko jest napisane poprawnie, bo patrząc w podglądzie tutaj wyświetla sie tak jak powinno, ale na innym dziale juz nie. To po umieszczeniu go na forum wszyscy bedziemy widzieć "\frac{2+x}{3+x}" w obramówce (cos jakby niedoczytany obrazek) czy jednak wszystko bedzie jak byc powinno? Z góry dziekuje za podpowiedź.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6590
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1119 razy
Płeć:

Post autor: anka »

\frac{2+x}{3+x}

weź to w tex
czyli

Kod: Zaznacz cały

[tex]\frac{2+x}{3+x}[/tex]
i wtedy będzie to wyglądało
\(\frac{2+x}{3+x}\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Awatar użytkownika
robbo
Administrator
Posty: 235
Rejestracja: 06 mar 2008, 09:32
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 3 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: robbo »

W końcu dodałem buttony do symboli LaTeX'owych w oknie edycji posta.

Dostępna jest też nowa ściąga z LaTeX'a
http://www.zadania.info/fil/latex.pdf

Ewentualne uwagi jak zwykle mile widziane.
widelec123
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 100
Rejestracja: 23 sty 2010, 14:11

Post autor: widelec123 »

przepraszam, jak się tworzy skrót logorytm?
ODPOWIEDZ