Fizyka ruch jednostajnie prosto liniowy

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
BONIO1337
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 22 sty 2021, 10:03
Podziękowania: 4 razy
Płeć:

Fizyka ruch jednostajnie prosto liniowy

Post autor: BONIO1337 » 07 mar 2021, 21:08

W ciągu ilu sekund mijają się dwa pociągi jadące w przeciwnych kierunkach po
równoległych torach z prędkościami v1=63 km/h i v2=54 km/h, jeśli długości tych
pociągów wynoszą l1=90 m i l2=105 m. W ciągu jakiego czasu mijałyby się, gdyby
jechały w jednym kierunku? Jaka jest prędkość jednego z tych pociągów względem
drugiego?

kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2863
Rejestracja: 14 lis 2016, 15:38
Podziękowania: 29 razy
Otrzymane podziękowania: 1262 razy
Płeć:

Re: Fizyka ruch jednostajnie prosto liniowy

Post autor: kerajs » 07 mar 2021, 21:11

Policz ile potrzeba czasu na przebycie drogi l1+l2 z prędkościami v1+v2 oraz v1-v2.