Wyznacz zbiór wartości funkcji:
a) \(f(x) = |-2cos^25x-1|\)
b) \(f(x) = sin^4x+cos^4x\)
c) \(f(x) = \sqrt{3}cos3x+sin3x+1 \)
d) \(f(x) = cos( \frac{ \pi }{6}sinx) \)
Wyznacz zbiór wartości, trygonometria
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 2862
- Rejestracja: 14 lis 2016, 15:38
- Podziękowania: 29 razy
- Otrzymane podziękowania: 1262 razy
- Płeć:
Re: Wyznacz zbiór wartości, trygonometria
a) \(f(x) = |-2cos^25x-1| \\
|0-1| \le f(x) \le |-2-1|\)
b) \(f(x) = \sin^4x+\cos^4x=(\sin^2x+\cos^2x)^2-2\sin^2x \cos^2x=1-\frac{\sin^22x}{2} \\
1- \frac{1}{2} \le f(x) \le 1- \frac{0}{2} \)
c) \(f(x) = \sqrt{3}cos3x+sin3x+1=2\sin(3x+ \frac{ \pi }{3})+1 \\
-2+1 \le f(x) \le 2+1 \)
d) \(f(x) = cos( \frac{ \pi }{6}sinx) \\
\cos( \pm \frac{ \pi }{6}) \le f(x) \le \cos 0\)
|0-1| \le f(x) \le |-2-1|\)
b) \(f(x) = \sin^4x+\cos^4x=(\sin^2x+\cos^2x)^2-2\sin^2x \cos^2x=1-\frac{\sin^22x}{2} \\
1- \frac{1}{2} \le f(x) \le 1- \frac{0}{2} \)
c) \(f(x) = \sqrt{3}cos3x+sin3x+1=2\sin(3x+ \frac{ \pi }{3})+1 \\
-2+1 \le f(x) \le 2+1 \)
d) \(f(x) = cos( \frac{ \pi }{6}sinx) \\
\cos( \pm \frac{ \pi }{6}) \le f(x) \le \cos 0\)
-
- Fachowiec
- Posty: 2862
- Rejestracja: 14 lis 2016, 15:38
- Podziękowania: 29 razy
- Otrzymane podziękowania: 1262 razy
- Płeć:
Re: Wyznacz zbiór wartości, trygonometria
Czyli trochę rozumiesz, więc tego nie muszę tłumaczyć. Wskaż jedynie to co jest problematyczne, a spróbuję to wyjaśnić.