Procenty

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ferb0
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 14 mar 2023, 21:50
Płeć:

Procenty

Post autor: ferb0 » 15 mar 2023, 08:04

Napisz równanie, korzystając z właściwości wykładnika i rozwiąż:

a) Populacja pszczół w ulu rośnie tygodniowo o 10%. Jeśli zaczniemy od początkowej populacji 800 pszczół, ile pszczół będzie za 8 lat?

b) Po uzyskaniu awansu otrzymujesz 5000 $ na inwestycje na giełdzie. Giełda ma roczną stopę wzrostu na poziomie 6%. Ile będziesz miał pieniędzy za 5 lat?
Ostatnio zmieniony 15 mar 2023, 11:51 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa tematu i wiadomości: usunąłem beletrystykę

Awatar użytkownika
Jerry
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2936
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 37 razy
Otrzymane podziękowania: 1596 razy

Re: Procenty

Post autor: Jerry » 15 mar 2023, 11:55

To procent składany
ferb0 pisze:
15 mar 2023, 08:04
a) Populacja pszczół w ulu rośnie tygodniowo o 10%. Jeśli zaczniemy od początkowej populacji 800 pszczół, ile pszczół będzie za 8 lat?
\(K_8=800\cdot(1+0,1)^8=\ldots\)
ferb0 pisze:
15 mar 2023, 08:04
b) Po uzyskaniu awansu otrzymujesz 5000 $ na inwestycje na giełdzie. Giełda ma roczną stopę wzrostu na poziomie 6%. Ile będziesz miał pieniędzy za 5 lat?
\(K_5=5000\cdot(1+0,06)^5=\ldots\)

Pozdrawiam