Optymalizacja długości odcinka

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3722
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 52 razy
Otrzymane podziękowania: 2007 razy

Optymalizacja długości odcinka

Post autor: Jerry »

Z nieczytelnego posta monkk:
Prosta o równaniu \(y=m^2x+3m\) przecina hiperbolę o równaniu \(y={4\over x}\) w dwóch punktach \(A\) i \(B\). Wyraź długość odcinka \(AB\) w zależności od wartości parametru \(m<0\). Wyznacz równanie prostej, która przecina opisaną w zadaniu hiperbolę tak, aby długość odcinka \(AB\) była najmniejsza.
  1. \[\begin{cases}y=m^2x+3m\\y={4\over x}\end{cases}\So \left(m^2x^2+3mx-4=0\wedge x\ne0\wedge m<0\right)\\
    \Delta=25m^2\So\sqrt\Delta=-5m\\
    \begin{cases}x={1\over m}\\y=4m\end{cases}\vee\begin{cases}x={-4\over m}\\y=-m\end{cases}\]
  2. \[|AB|=\sqrt{{25\over m^2}+25m^2}=5\sqrt{{1\over m^2}+m^2}\ge5\sqrt{2}\\ \text{ i równość zachodzi dla } m=-1\]
Pozdrawiam
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1929
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 459 razy

Re: Optymalizacja długości odcinka

Post autor: janusz55 »

Gdyby nie było wcześniejszego mojego rozwiązania - nieczytelny post przeleżałby w śmietniku. Dlatego proponuję wyciągnąć go ze śmietnika i dać autorowi szansę na przyszłą poprawę edycji jego postów.
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3722
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 52 razy
Otrzymane podziękowania: 2007 razy

Re: Optymalizacja długości odcinka

Post autor: Jerry »

Na to bym nie liczył - aktywność usera polega na umieszczaniu w podpisie swoich postów, na które uzyskał odpowiedź, szkodliwych linków!
A Tobie proponuje, zamiast sugerować zapis w kodzie, nie odpowiadać w takich wątkach i zamiast tego tworzyć, jak ja, nowe topiki...

Miłego dnia
PS. Wątek trafił do kosza o 10:52, czyli przed Twoją odpowiedzią!
PPS. Problem przywrócenia omawianego topiku zostawiam innym modom
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1929
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 459 razy

Re: Optymalizacja długości odcinka

Post autor: janusz55 »

Najpierw wyrzucasz zadanie do śmietnika , potem wracasz do śmietnika, podając swoje rozwiązanie?
ODPOWIEDZ