twierdzenie talesa
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 11
- Rejestracja: 25 mar 2008, 11:10
twierdzenie talesa
w trójkącie równobocznym ABC obrano na boku BC taki punkt E, że |BE|:|EC|=1:2. Oblicz tangens kąta BAE.
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 24
- Rejestracja: 27 kwie 2008, 21:23
To ma być zrobione twierdzeniem talesa? 
Ja bym to zrobił tak...
bok BC to x / 2x
x = 3a
x= 1/3 a
stąd z twierdzenia cosinusów
AE^2 = a^2 + 1/9a^2 - 2a * 1/3a * cos 60
AE = pierw7 / 3 * a
drugie twierdzenie cosinusow
1/9a^2 = a^2 + 7/9a^2 - 2a * pierw7/3 * a * cos alfa gdzie alfa to kąt BAE
cosalfa = 5pierw7/14
sinus z jedynki i tangens wyliczony...

Ja bym to zrobił tak...
bok BC to x / 2x
x = 3a
x= 1/3 a
stąd z twierdzenia cosinusów
AE^2 = a^2 + 1/9a^2 - 2a * 1/3a * cos 60
AE = pierw7 / 3 * a
drugie twierdzenie cosinusow
1/9a^2 = a^2 + 7/9a^2 - 2a * pierw7/3 * a * cos alfa gdzie alfa to kąt BAE
cosalfa = 5pierw7/14
sinus z jedynki i tangens wyliczony...
-
- Moderator
- Posty: 1843
- Rejestracja: 06 mar 2008, 11:53
- Otrzymane podziękowania: 29 razy
- Płeć:
-
- Rozkręcam się
- Posty: 63
- Rejestracja: 07 maja 2008, 13:53
Można obliczyć to z Twierdzenia talesa;) (poprowadź prostą równoległą do podstawy AB przechodzącą przez punkt E), wystarczy potem użyc tylko 1 raz twierdzenia cosinusów. Wynik jaki otrzymałem to (pierwiastek z 3)/5
Ostatnio zmieniony 07 maja 2008, 13:58 przez maciek1, łącznie zmieniany 1 raz.
----------------------
Jeżeli widzisz gdzieś błąd: pisz PM. Dzięki
Jeżeli widzisz gdzieś błąd: pisz PM. Dzięki
-
- Moderator
- Posty: 1843
- Rejestracja: 06 mar 2008, 11:53
- Otrzymane podziękowania: 29 razy
- Płeć: