I próbna matura 2011 z zadania.info

O wszystkim, co jest związane z maturą, linki do zadań, komentarze i inne przemyślenia.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Dexous
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 571
Rejestracja: 03 gru 2011, 11:43
Podziękowania: 388 razy
Otrzymane podziękowania: 7 razy
Płeć:

Probna matura zadania info

Post autor: Dexous » 30 mar 2012, 13:52

Rozwiazuje wlasnie zadanie z probnej matury z 2011 r przygotowanej przez zadania.info i mam pytanie czy takie rozwiazanie bylo by uznane.
Tresc zadania
Wielomian W jest wielomianem stopnia 5 i spelnia warunki \(W(3) = 1\) oraz W(-3) = 2 [/tex] Wykaz ze nie wszystkie wspolczynniki wielomianu W sa liczbami calkowitymi.

Ja to zrobilem tak
a,b,c,d,e,f - kolejne wspolczynniki
Uklad rownan zlozny z takich rownan
\(243a+81b+27c+9d+3e+f=1\)
oraz
\(-243a+81b-27c+9d-3e+f=2\)
Po dodaniu stronami
\(162b+18d+2f=3\)
\(2(81b+9d+f) = 3\)
wiec widac zeby rownosc byla prawdziwa to \(81b+9d+f\) usi byc rowne \(\frac{3}{2}\) co jest niemozliwe gdy wspolczynniki sa calkowite.
Wniosek : Nie wszystkie wspolczynniki wielomianu W sa calkowite

Awatar użytkownika
kamil13151
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1528
Rejestracja: 14 kwie 2011, 19:31
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 170 razy
Otrzymane podziękowania: 502 razy
Płeć:

Re: Probna matura zadania info

Post autor: kamil13151 » 30 mar 2012, 14:10

co jest niemozliwe gdy wspolczynniki sa calkowite.
Takie napisanie to nie bardzo, chyba że byś na początku napisał, że przeprowadzasz dowód nie wprost i zakładasz, że mamy współczynniki całkowite.

Zauważamy, że w przypadku całkowitych współczynników równość nie może zajść, ponieważ lewa strona całkowita, prawa niecałkowita - sprzeczność, zatem nie wszystkie współczynniki są całkowite.

Dexous
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 571
Rejestracja: 03 gru 2011, 11:43
Podziękowania: 388 razy
Otrzymane podziękowania: 7 razy
Płeć:

Re: Probna matura zadania info

Post autor: Dexous » 30 mar 2012, 14:23

kamil13151 pisze:
ponieważ lewa strona całkowita, prawa niecałkowita - sprzeczność, zatem nie wszystkie współczynniki są całkowite.
W ktorym miejscu nie calkowita jest prawa strona ?
Gdy sie podzieli przez ten nawias z niewiadomymi ?

Awatar użytkownika
kamil13151
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1528
Rejestracja: 14 kwie 2011, 19:31
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 170 razy
Otrzymane podziękowania: 502 razy
Płeć:

Re: Probna matura zadania info

Post autor: kamil13151 » 30 mar 2012, 14:24

Gdy mamy: \(81b+9d+f = \frac{3}{2}\)