Próbna matura SNM 2023, rozszerzenie

O wszystkim, co jest związane z maturą, linki do zadań, komentarze i inne przemyślenia.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3548
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1952 razy

Próbna matura SNM 2023, rozszerzenie

Post autor: Jerry »

Wśród innych, przyjaznych, zadań:
Zadanie 12.3p.
Udowodnij, że jeśli \(a^2+b^2=(a+b-c)^2,\ b\ne c,\ a+b\ne c\), to \(\frac{a^2+(a-c)^2}{b^2+(b-c)^2}=\frac{a-c}{b-c}\)
Rozwiązanie
Z założenia mamy:
  • \(a^2=(a+b-c)^2-b^2=(a+b-c-b)(a+b-c+b)=(a-c)(a+2b-c)\)
  • \(b^2=(a+b-c)^2-a^2=(a+b-c-a)(a+b-c+a)=(b-c)(2a+b-c)\)
Zatem
\[L_T=\frac{a^2+(a-c)^2}{b^2+(b-c)^2}=\frac{(a-c)(a+2b-c)+(a-c)^2}{(b-c)(2a+b-c)+(b-c)^2}=\\
\frac{(a-c)(a+2b-c+a-c)}{(b-c)(2a+b-c+b-c)}=\frac{(a-c)(2a+2b-2c)}{(b-c)(2a+2b-2c)}=\frac{a-c}{b-c}=P_T\\ CKD\]
Pozdrawiam

[edited] po poniższym poprawka bad-klick w treści zadania
Niedzik
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 13 kwie 2023, 15:28
Płeć:

Re: Próbna matura SNM 2023, rozszerzenie

Post autor: Niedzik »

Czemu w pierwszej linijce rozwiązania +c zmieniło się na -c?
ODPOWIEDZ