Znajdź równanie stycznej

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
avleyi
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 252
Rejestracja: 15 maja 2022, 13:41
Podziękowania: 302 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Znajdź równanie stycznej

Post autor: avleyi »

Znajdź równanie stycznej do wykresu funkcji \(f(x)= \frac{x-8}{4-3x} \) w punkcie \((x_0,3)\)
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3546
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1949 razy

Re: Znajdź równanie stycznej

Post autor: Jerry »

  1. \(\frac{x_0-8}{4-3x_0}=3\iff x_0=2\)
  2. \(f'(x)=\frac{-20}{(4-3x)^2}\So f'(x_0)=-5\)
  3. \(s:y=-5(x-2)+3\)
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ