Fale de Broglie'a - zadanie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Grze1332
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 16 lis 2022, 14:02

Fale de Broglie'a - zadanie

Post autor: Grze1332 »

Witam,
Potrzebuje pomocy z poniższym zadaniem:
Na szczelinę o szerokości d = 1um pada równoległa wiązka elektronów (m = 9,1*10^-31 kg) z prędkością v = 7,28*10^6 m/s dając, na ekranie odległym od szczeliny o L = 0,1 m, obraz dyfrakcyjny. Uwzględniając falowy charakter wiązki elektronów, obliczyć odległość między dwoma maksimami pierwszego rzędu.

Otóż:
1. Czy należy potraktować brzegi szczeliny jako dwa źródła elementarnych fal kulistych?
2. Jak zabrać się za powyższe zadanie, od czego zacząć?
3. Czy możliwe jest obliczenie odległości między maksimami pierwszego rzędu dla pojedynczej szczeliny i o które maksima chodzi?

Pozdrawiam
maria19
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 376
Rejestracja: 31 maja 2019, 19:32
Podziękowania: 346 razy
Otrzymane podziękowania: 95 razy

Re: Fale de Broglie'a - zadanie

Post autor: maria19 »

ODPOWIEDZ