Dowód logarytmy

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
hojrak
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 15 wrz 2022, 09:48
Podziękowania: 121 razy
Płeć:

Dowód logarytmy

Post autor: hojrak »

1. Wykaż, że jeżeli \(a>2\) oraz \(9^{\log_3(a-2)}=16\), to \(3\log_{2,16}a=1\)

2.Wiadomo, że liczby \(p\) i \(q\) są dodatnie, \(q<6\) oraz \(p+2q=4\). Wykaż, że \(\log_{\sqrt{2}}\frac{8+p}{6-q}=2\)
Ostatnio zmieniony 03 lis 2022, 17:47 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości, cała "matematyka" w [tex] [/tex]
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Dowód logarytmy

Post autor: eresh »

hojrak pisze: 03 lis 2022, 09:43 1. Wykaż, że jeżeli a>2 oraz \(9^{\log_3(a-2)}=16\), to \(3\log_{2,16}a=1\)
\(9^{\log_3(a-2)}=16\\
3^{2\log_3(a-2)}=16\\
3^{\log_3(a-2)^2}=16\\
(a-2)^2=16\\
a-2=4\;\;\vee\;\;a-2=-4\\
a=6\;\;\vee\;\;a=-2\mbox{ - sprzeczność }a>2\)


\(3\log_{2,16}a=3\log_{2,16}6=\log_{2,16}216\neq 1\)

dobrze przepisałeś treść zadania?
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Dowód logarytmy

Post autor: eresh »

hojrak pisze: 03 lis 2022, 09:43

2.Wiadomo, że liczby p i q są dodatnie, q<6 oraz p+2q=4. Wykaż, że \(\log_{\sqrt{2}}\frac{8+p}{6-q}=2\)
\(p=4-2q\\
\log_{\sqrt{2}}\frac{8+p}{6-q}=\log_{\sqrt{2}}\frac{8+4-2q}{6-q}=\log_{\sqrt{2}}\frac{2(6-q)}{6-q}=\log_{\sqrt{2}}2=2
\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
wojtekgawlik
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 15 wrz 2022, 13:59
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: Dowód logarytmy

Post autor: wojtekgawlik »

eresh pisze: 03 lis 2022, 09:49
hojrak pisze: 03 lis 2022, 09:43 1. Wykaż, że jeżeli a>2 oraz \(9^{\log_3(a-2)}=16\), to \(3\log_{2,16}a=1\)
dobrze przepisałeś treść zadania?
Według mnie po prostu przypadkiem podczas wpisywania wszedł mu przecinek w podstawie logarytmu, który trzeba udowodnić i zamiast logarytmu przy podstawie 216 wyszedł mu po prostu logarytm przy podstawie 2,16. Przynajmniej takie jest logiczne wytłumaczenie.
tafena
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 04 lis 2022, 17:14
Lokalizacja: Warmia
Płeć:
Kontakt:

Re: Dowód logarytmy

Post autor: tafena »

dzięki za odpowiedź, mi się również przydało
ODPOWIEDZ