Pani Kowalska założyła w banku lokatę na 100 000 zł. Lokata jest na procent składany, oprocentowanie kwartalne 4%, kwartalna kapitalizacja odsetek. Na ile kwartałów należy założyć lokatę, aby zysk P Kowalskiej był równy co najmniej 30 000zł?
Proszę o pomoc
Funkcja logarytmiczna
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Funkcja logarytmiczna
\(100 000 \cdot (1+0,04)^n-100 000 >30 000\\
1,04^n>1,3 \\
n\ln 1,04 > \ln 1,3\\
n> \frac{\ln 1,3}{\ln 1,04 } \\
n> \frac{0,262364}{0,3922} \\
n>6,689246\\
n>6\)
1,04^n>1,3 \\
n\ln 1,04 > \ln 1,3\\
n> \frac{\ln 1,3}{\ln 1,04 } \\
n> \frac{0,262364}{0,3922} \\
n>6,689246\\
n>6\)
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 141
- Rejestracja: 12 paź 2021, 17:26
- Podziękowania: 597 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
Re: Funkcja logarytmiczna
Ja to bym liczyła
\(1,04^2\approx1,08,1,04^3\approx1,12,1,04^4\approx1,17,1,04^5\approx1,22,1,04^6\approx1,27,1,04^7\approx1,32\)
i to styka!
\(1,04^2\approx1,08,1,04^3\approx1,12,1,04^4\approx1,17,1,04^5\approx1,22,1,04^6\approx1,27,1,04^7\approx1,32\)
i to styka!
Ostatnio zmieniony 31 paź 2022, 21:46 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości; zamieniłem = na \approx
Powód: Poprawa wiadomości; zamieniłem = na \approx