Parametr 17

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
avleyi
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 252
Rejestracja: 15 maja 2022, 13:41
Podziękowania: 302 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Parametr 17

Post autor: avleyi »

Dla jakiego m nierówność
a) \((|m| -1)x - 6m + 3 \le 0\) jest prawdziwa dla \(x \in \rr \)
b) \((1-m)x^2 + 2(|m| -1)x - m + 3 > 0\) jest prawdziwa dla \(x \in \rr \)
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3552
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1954 razy

Re: Parametr 17

Post autor: Jerry »

avleyi pisze: 21 wrz 2022, 21:17 Dla jakiego m nierówność
a) \((|m| -1)x - 6m + 3 \le 0\) jest prawdziwa dla \(x \in \rr \)
Funkcja liniowa \(f(x)=ax+b\) przyjmuje wartości niedodatnie dla \(x\in\rr\) o ile
\(\begin{cases}a=0\\ b\le0\end{cases}\)
czyli w danym przypadku
\(\begin{cases}|m| -1=0\\ - 6m + 3\le0\end{cases}\So m=1\)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3552
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1954 razy

Re: Parametr 17

Post autor: Jerry »

avleyi pisze: 21 wrz 2022, 21:17 Dla jakiego m nierówność
b) \((1-m)x^2 + 2(|m| -1)x - m + 3 > 0\) jest prawdziwa dla \(x \in \rr \)
  1. Przypadek liniowy
    \(a=0\iff m=1\So 2>0\So x\in\rr\)
    spełnia warunki zadania
  2. Przypadek kwadratowy będzie spełniony o ile
    \(\begin{cases}a>0\\ \Delta (m)<0\end{cases}\iff\begin{cases}1-m>0\\ 4(|m|-1)^2-4(1-m)(-m+3)<0\end{cases}\iff \\ \qquad\iff
    \begin{cases}m<1\\ |m|>2m-1\end{cases}\iff\begin{cases}m<1\\ m<1\end{cases}\)
Odp. \(m\in(-\infty;1]\)

Pozdrawiam
PS. Nierówność modułową rozwiązałem graficznie...

[edited] Dosypałaś dziś do pieca...
ODPOWIEDZ