Pierwiastki liczby zespolonej

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
_Dawid_
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 74
Rejestracja: 13 paź 2020, 18:56
Podziękowania: 52 razy

Pierwiastki liczby zespolonej

Post autor: _Dawid_ »

Witam

Na płaszczyźnie Gaussa znajdź stopień pierwiastka liczby \(z\), jeżeli wiadomo, że rozwiązania pierwiastka leżą na krzywej o równaniu \(x^2+y^2=1\) oraz że dwa z rozwiązań należą do funkcji liniowej o współczynniku kierunkowym \(\sqrt{3}\) , przechodzącej przez początek układu współrzędnych. Znajdź stopień pierwiastka oraz liczbę podpierwiastkową,

Więc zrobiłem tak: Porównałem te dwie funkcję (żeby znaleźć punkt przecięcia się okręgu i linii) i znalazłem dwa pierwiastki \(\color{red}{z}=\pm(0,5+{\sqrt{3}\over2}\color{red}{i})\)

Ale co dalej?
Ostatnio zmieniony 20 cze 2022, 11:39 przez Jerry, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Poprawa wiadomości, po poniższym
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3549
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1952 razy

Re: Pierwiastki liczby zespolonej

Post autor: Jerry »

_Dawid_ pisze: 20 cze 2022, 09:29 ... i znalazłem dwa pierwiastki \(y=\pm{\sqrt{3}\over2}\)
Raczej \(z_k={1\over2}+{\sqrt3\over2}i\) i \(z_m=-{1\over2}-{\sqrt3\over2}i\). Pozostaje Ci wskazanie takich \(z,n\), że \(\begin{cases}z_k^n=z\\z_m^n=z\end{cases}\)

Pozdrawiam
_Dawid_
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 74
Rejestracja: 13 paź 2020, 18:56
Podziękowania: 52 razy

Re: Pierwiastki liczby zespolonej

Post autor: _Dawid_ »

Właśnie w tym momencie mam problem, bo nie wiem jak to wyliczyć dalej, czyżbym miał podnosić wyliczone pierwiastki do kolejnych potęg aż do powrotu do otrzymania początkowego pierwiastka?
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3549
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1952 razy

Re: Pierwiastki liczby zespolonej

Post autor: Jerry »

_Dawid_ pisze: 20 cze 2022, 09:29 ... i znalazłem dwa pierwiastki \(y=+/-(0,5+{\sqrt{3}\over2})\)
Poprawiłeś zapis na jeszcze bardziej bezsensowny... :(
Jerry pisze: 20 cze 2022, 10:26 ...\(z_k={1\over2}+{\sqrt3\over2}i\) i \(z_m=-{1\over2}-{\sqrt3\over2}i\)...
Zauważ, że argumentami tych liczb są \({\pi\over3}\) i \({4\pi\over3}\). Najmniejszą, nietrywialną, ich wspólną wielokrotnością jest \(2\pi\). Czyli można postawić hipotezę, że \(z_k^6=z_m^6\)

Uwaga: \(6\cdot{4\pi\over3}=8\pi\equiv2\pi\)

Pozdrawiam
PS.
\(n=6,\,z=1\)
ODPOWIEDZ