W latach 1990 – 2006 we Florydę uderzyły 22 huragany. Zakładając, że występują one niezależnie oraz ich średnia liczba nie ulegnie zmianie, wyznaczyć prawdopodobieństwo, że w wybranym roku na Florydzie
a) nie będzie huraganu; b) wystąpią co najmniej 3 huragany
prawdopodobienstwo
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- Jerry
- Expert
- Posty: 3562
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 51 razy
- Otrzymane podziękowania: 1960 razy
Re: prawdopodobienstwo
Zastanawiam się, czy byłoby do przyjęcia p-wo pojawienia się huraganu w wersji \(p={22\over 17\cdot12}\) miesięcznie... Wtedy byłoby, ze schematu Bernouliego
\(p(A)=p(S_{12}=0)={12\choose0}\cdot({11\over102})^{12}\cdot({91\over102})^0=\ldots\)
ale \(B\) to nie chwyci
Pozdrawiam
\(p(A)=p(S_{12}=0)={12\choose0}\cdot({11\over102})^{12}\cdot({91\over102})^0=\ldots\)
ale \(B\) to nie chwyci
Pozdrawiam