warunkowe bez treści

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
elliotdach
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 05 cze 2022, 08:34
Płeć:

warunkowe bez treści

Post autor: elliotdach »

P(A)=P(B) i P(A∪B)=1 oraz P(A∩B)=14. Oblicz P(A|B′).
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: warunkowe bez treści

Post autor: eresh »

elliotdach pisze: 05 cze 2022, 08:36 P(A)=P(B) i P(A∪B)=1 oraz P(A∩B)=14. Oblicz P(A|B′).
\(P(A\cap B)=14\)? :shock:
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
radagast
Guru
Guru
Posty: 17552
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Re: warunkowe bez treści

Post autor: radagast »

Pewnie chodziło o \(P(A\cap B)=1/4\)
Ale ile by się \(P(A\cap B)\) nie równało to skoro \(P(A \cup B)=1 \) to \(P(A| B')=1\) :) (skoro nie zaszło B to musiało zajść A)
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3546
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1950 razy

Re: warunkowe bez treści

Post autor: Jerry »

Jeżeli rzeczywiście
radagast pisze: 05 cze 2022, 10:58 Pewnie chodziło o \(P(A\cap B)=1/4\)
to formalnie:
Niech \(x=p(A\setminus B)=p(B\setminus A)\).
Wtedy
\(x+{1\over4}+x=1\iff x={3\over8}\)
zatem
\(p(A\cap B')=x={3\over8}\)
\(p(B')=1-p(B)=1-({3\over8}+{1\over4})={3\over8}\)
i
\(p(A|B')=\dfrac{{3\over8}}{{3\over8}}=1\)

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ