Układ równań

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

Układ równań

Post autor: enta »

Określ liczbę rozwiązań układu równań w zależności od parametru p
\(\begin{cases} px+py+pz+pt=p\\ x+py+pz+pt=p\\ x+y+pz+pt=p\\x+y+z+pt=p\end{cases} \)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Układ równań

Post autor: kerajs »

\(\begin{cases} (p-1)x+(p-1)y+(p-1)z+0=0\\ 0+(p-1)y+(p-1)z+0=0\\ 0+0+(p-1)z+0=0\\x+y+z+pt=p\end{cases} \)
Ile wynosi wyznacznik główny tego układu?

Zastanów się co się dzieje dla p=0, p=1 i dla innych p.
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

Re: Układ równań

Post autor: enta »

Skąd wzięło się p-1?
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

Re: Układ równań

Post autor: enta »

Wyznacznik główny wyszedł mi \(p^4-3p^3 +3p^2 - p\) czy to oznacza że dla p= 0 i P =1 uklad ma 0 rozwiązań a dla \(p \neq 0\) i \(p \neq 1\) jedno rozwiązanie? A co z nieskończona liczba rozwiązan?
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3549
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1952 razy

Re: Układ równań

Post autor: Jerry »

enta pisze: 04 cze 2022, 09:00 ...dla p= 0 i P =1 uklad ma 0 rozwiązań ...
\(p=0\So \begin{cases}x=y=z=0\\ t\in\rr\end{cases}\)
\(p=1\So x+y+z+t=1\)
czyli więcej niż zero

Pozdrawiam
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

Re: Układ równań

Post autor: enta »

A kiedy będzie miał 0 rozwiązań?
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3549
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1952 razy

Re: Układ równań

Post autor: Jerry »

Wyznacznik główny zeruje się dwukrotnie... Nie mamy więcej "podejrzanych \(p\)"

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ