Funkcja kwadratowa.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
michalek1233
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 18 maja 2022, 22:19
Płeć:

Funkcja kwadratowa.

Post autor: michalek1233 »

Napisz wzór funkcji kwadratowej \(f\), o której wiadomo,że \(f(0)=0\) i przedział \((-\infty; -2\rangle\) jest maksymalnym przedziałem, w którym funkcja jest malejąca, a przedział \(\langle-2;+\infty)\) jest jej zbiorem wartości
prosze o pomoc
Ostatnio zmieniony 18 maja 2022, 23:09 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości, cała matematykaw kodzie i w [tex] [/tex], nie podpinaj się pod cudze wątki!
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3550
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1954 razy

Re: Funkcja kwadratowa.

Post autor: Jerry »

\(y=f(x)=a(x+2)^2-2\)
taka, że
\(a(0+2)^2-2=0\)

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ