Funkcja dziennika

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
yakulebak
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 05 maja 2022, 09:46
Płeć:

Funkcja dziennika

Post autor: yakulebak »

Wyraź zarówno \(343\), jak i \(16807\) jako potęgi \(7\).

Użyj zmiany podstawy, a następnie uprość, aby wyrazić \(\log_{343}16807\) jako ułamek.

Jestem zdezorientowany tym pytaniem, od czego mam zacząć?
Ostatnio zmieniony 05 maja 2022, 13:52 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości, cała "matematyka" w kodzie i [tex] [/tex]
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6271
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Funkcja dziennika

Post autor: korki_fizyka »

Od dzielenia przez 7.

\(\log_{343}16807 = \log_{343} (343\cdot49) = \log_{343}343 + \log_{343}49 = 2,5\)

dobre zadanie na maturę z matmy w wersji podstawowej ;)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3544
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1949 razy

Re: Funkcja dziennika

Post autor: Jerry »

Ponieważ \(343=7^3,\, 16807=7^5\), to
\(\log_{343}16807=\frac{\log16807}{\log343}=\frac{5\log 7}{3\log 7}={5\over3}\)

Pozdrawiam
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6271
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Funkcja dziennika

Post autor: korki_fizyka »

Sry mój błąd, powinno być

\(\log_{343}16807 = \log_{343} (343\cdot49) = \log_{343}343 + \log_{343}49 = 1 + \frac{1}{log_{49}343} =1+ \frac{1}{\frac{3}{2}} = 1 + \frac{2}{3} =\frac{5}{3}\)

dobrze, że Jerry czuwa :)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ