pytania dotyczące algebry liniowej

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
singtoeil
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 20 kwie 2022, 08:38
Płeć:

pytania dotyczące algebry liniowej

Post autor: singtoeil »

Znajdź równanie skalarne dla płaszczyzny przechodzącej przez punkty \(P_1=(−5, −4, −5)\), \(P_2=(−5, −2, −7)\) i \(P_3=(0, −4, −7)\).

Znajdź \(x\) tak, aby trójkąt o wierzchołkach \(A=(1, -7, 1)\), \(B=(−5, -16, 11)\) i \(C=(x, -3, -6)\) miał kąt prosty w \(A\).

jak rozwiązać te pytania?
Ostatnio zmieniony 20 kwie 2022, 12:58 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości, cała "matematyka" w kodzie i [tex] [/tex]
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3544
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1949 razy

Re: pytania dotyczące algebry liniowej

Post autor: Jerry »

singtoeil pisze: 20 kwie 2022, 12:42 Znajdź \(x\) tak, aby trójkąt o wierzchołkach \(A=(1, -7, 1)\), \(B=(−5, -16, 11)\) i \(C=(x, -3, -6)\) miał kąt prosty w \(A\).
\(\begin{cases}\vec{AB}=[-6,-9,10]\\ \vec{AC}=[x-1,4,-7]\end{cases}\\
\vec{AB}\circ\vec{AC}=0\iff -6\cdot(x-1)+(-9)\cdot4+10\cdot(-7)=0\)
Pozostaje rozwiązać to równanie

Pozdrawiam
PS.
singtoeil pisze: 20 kwie 2022, 12:42 jak rozwiązać te pytania?
Na pytania się odpowiada, rozwiązuje się np. problemy
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3544
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1949 razy

Re: pytania dotyczące algebry liniowej

Post autor: Jerry »

singtoeil pisze: 20 kwie 2022, 12:42 Znajdź równanie skalarne dla płaszczyzny przechodzącej przez punkty \(P_1=(−5, −4, −5)\), \(P_2=(−5, −2, −7)\) i \(P_3=(0, −4, −7)\).
\(\begin{cases}\vec{P_1P_2}=[0,2,-2]\\\vec{P_1P_3}=[5,0,-2]\end{cases}\So \vec{P_1P_2}\times\vec{P_1P_3}=[-4,-10,-10]=\vec N_\pi\)
Zatem
\(\pi: -2\cdot(x+5)-10\cdot(y+4)-10\cdot(z+5)=0\)

Pozdrawiam
PS. Napisałem ogólne, zamień sam na skalarne...
ODPOWIEDZ