Zbadaj przebieg zmienności funkcji
\(f(x)=\dfrac{3x^2}{7x^5-x+2}\)
Z góry dziękuje za pomoc.
Zbadaj przebieg zmienności funkcji
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Zbadaj przebieg zmienności funkcji
Ostatnio zmieniony 19 kwie 2022, 12:06 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa tematu i wiadomości, cała "matematyka" w kodzie i [tex] [/tex], przepisałem wzór funkcji ze skanu
Powód: Poprawa tematu i wiadomości, cała "matematyka" w kodzie i [tex] [/tex], przepisałem wzór funkcji ze skanu
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10382 razy
- Płeć:
Re: Zbadaj przebieg zmienności funkcji
Z którym punktem badania przebiegu zmienności masz problem?
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
Re: Zbadaj przebieg zmienności funkcji
Nie bardzo wiem od czego zacząć, wtedy gdy to było tłumaczone ja niestety byłem chory przez co mam zaległości.
-
- Guru
- Posty: 17552
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7436 razy
- Płeć:
Re: Zbadaj przebieg zmienności funkcji
To nie jest dobre zadanie na początek (paskudnie się liczy). Polecam podręcznik : https://wit.uber.pl/pliki/ID%20Semestr% ... h.cz.I.pdf (rozdział X)
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10382 razy
- Płeć:
Re: Zbadaj przebieg zmienności funkcji
Zacznij od dziedziny
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
Re: Zbadaj przebieg zmienności funkcji
Co jeśli tej dziedziny nie da się porządnie wyznaczyć, bo mianownik ma tylko jedno miejsce zerowe i to niewymierne i dałoby się znaleźć pewnie wartość przybliżoną?
- Jerry
- Expert
- Posty: 3550
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 51 razy
- Otrzymane podziękowania: 1954 razy
Re: Zbadaj przebieg zmienności funkcji
To jakiś koszmarek, już dziedzina źle się liczy...
W ramach pomocy: Pozdrawiam
[edited] Jedyne "policzalne" fakty: asymptota pozioma \(y=0\) i \(\begin{cases}x=0\\y_\min=0\end{cases}\)
W ramach pomocy: Pozdrawiam
[edited] Jedyne "policzalne" fakty: asymptota pozioma \(y=0\) i \(\begin{cases}x=0\\y_\min=0\end{cases}\)
-
- Expert
- Posty: 6272
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Zbadaj przebieg zmienności funkcji
Wątpię żeby w szkole średniej zaczęli strzelać od razu z grubej rury
miejsce zerowe mianownika \(x\approx -0,8346\)
lepiej zastosuj się do rad przedmówców i policz kilka prostszych funkcji
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl