Rozwiąż równanie
\( \sin ^2 x- \sin x \cos x-2 \cos ^2 x=3\)
Rozwiąż równanie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- Jerry
- Expert
- Posty: 3550
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 51 razy
- Otrzymane podziękowania: 1954 razy
Re: Rozwiąż równanie
\(\sin ^2 x- \sin x \cos x-2 \cos ^2 x=3(\sin^2x+\cos^2x)\\
2\sin^2x+\sin x\cos x+5\cos^2x=0\qquad|:\cos^2x\quad\text{bo }\cos=0\So 2=0\\
2\tg^2x+\tg x+5=0\\
\Delta=-39\\ x\in\emptyset\)
Pozdrawiam
2\sin^2x+\sin x\cos x+5\cos^2x=0\qquad|:\cos^2x\quad\text{bo }\cos=0\So 2=0\\
2\tg^2x+\tg x+5=0\\
\Delta=-39\\ x\in\emptyset\)
Pozdrawiam